Топ 10 на най-хубавите плажове в България

Въпреки че цялото ни Черноморско крайбрежие е осеяно с хубави, по-хубави и най-хубави плажни ивици, ние ще ви предложим Топ 10 на най-добрите, избрани от наши читатели и пътешественици. А кой е вашият фаворит – изберете сами!

 

Плаж Дуранкулак

Дуранкулак предлага на туристите страхотни условия за морски, еко и културен туризъм. Районът се отличава с красота и уникалност, които го правят още по-впечатляващ.

Освен с Дуранкулашкото езеро, курортното селце се слави и с невероятните си златисти брегове и море. Северната част на плажа се пада най-северната точка на Българското Черноморие. Това място е едно райско кътче, защото е доста отдалечено от големите градове и е успяло да съхрани своята красота и магическа аура.

Северният плаж на Дуранкулак влиза в класацията на най-дългите плажове по Северното Черноморие, като плажната му ивица се отличава с обща дължина от над 4,2 км и средна ширина до 60 метра.

Ако желаете да останете по-дълго, къмпинг „Космос“ предлага бунгала под наем, както и места за разпъване на палатка или паркиране на караваната.

 

Плаж Крапец

Този плаж привлича като с магнит къмпингарите и любителите на спокойствието и дивата природа. Тук всеки плажуващ може да се отдаде на спокойствие, тишина и незаменима почивка. Когато погледне на север, човек не вижда нищо друго, освен море и пясъчна ивица. Това е така, защото плажните ивици на Дуранкулак и Крапец се сливат и образуват един необятен морски хоризонт. Това е едно от най-красивите места по българското Черноморие.

Пясъкът на плажната ивица на Крапец е златист и ситен, истинско удоволствие за посетителите, които могат да се любуват на безкрайната пясъчна шир. Морската вода е чиста и студена. Атмосферата на това място е уникална.

 

Русалка

Плажът в курорта “Русалка” е един от най-посещаваните и привлекателните по цялото българско Черноморие. Прекрасният климат, отличното местоположение, плиткото и топло море без дънни ями и мъртви вълнения – всичко това привлича туристите на плаж Русалка.

Плажът е разположен в тих залив в самото подножие на прохладна дъбова гора, на територията на неповторимата местност Птичият залив (Таук лиман), обявена за Природен резерват заради огромното разнообразие на природния и животински свят, който я обитава.

Освен защитената местност “Птичият залив”, само на няколко километра от плаж Русалка се намира и Археологическият резерват “Яйлата”, както и емблематичният за българската история нос Калиакра. Наоколо има истинско изобилие от малки, уединени плажове с кристално чиста вода, живописни скални образувания, даващи храна на фантазията, множество пещери и други природни и исторически забележителности.

 

Албена

Плажът на Албена е един от най-хубавите плажове в България. Ивицата с копринен пясък е дълга повече от 6 км и е широка до 150 м. Брегът е полегат, а морето – плитко и ласкаво. Разнообразието от водни спортове, атракциони и площадки превръща плажа на Албена в любимо място за всеки. Той предлага прекрасни условия за семейна почивка с деца, защото е един от най-чистите в България. Подходящ е, разбира се, и за ваканция с приятели. Това е морският курорт, който пази за всекиго по нещо.

Албена е притежател на еко отличието „Blue Flag“ за чистота на морето, плажа и цялата територия. Въздухът е кристално чист и ободряващ, поради високото съдържание на кислород, което се дължи на съседството на комплекса с уникалния природен резерват „Балтата“.

 

Паша дере

Плаж Паша дере са намира само на 15 км на юг от град Варна. Паша Дере е една от най-красивите и диви местности във Варненския район, която е известна с очарователната си природа, чисти и обширни плажове и незастроена площ. Паша Дере е обявен за защитена територия и природна забележителност, което е причината на брега да не са изградени заведения и хотели.

Паша Дере е предпочитано място от любителите на лагеруването на открито и ценителите на природата. Понякога те остават там за период от 1-2 седмици и спят на палатка, а вечер палят огън на плажа и се веселят с приятелите и близките си.

Плажът е идеален за прекарването на няколко спокойни дни край морето. По цял ден може да се излежавате на плажа и да се наслаждавате на красивите гледки и хубавото време. Ще събирате тен, без да бъдете обезпокоявани и ще релаксирате пълноценно. Прохладната гора точно до плажа е мястото, където повечето туристи разполагат палатките си, особено ако остават за по-дълъг период от време. Не са малко и хората, които идват тук с каравани.

 

Шкорпиловци

Плажната ивица край едноименното село Шкорпиловци е най-голямата в България – цели 12 км, което осигурява свобода за плажуващите, дори и в пика на сезона.

Плаж Шкорпиловци е идеален пример за „див” плаж, където можете да се почувствате спокойно, наслаждавайки се на непокътнатата пустиня и крайбрежната красота, с разходка по бреговата линия или от комфорта на шезлонга.

Бреговата линия е права, без залив, което е предпоставка и за вълни при северни и североизточни ветрове. Мястото е едно от най-добрите за практикуване на сърф, уиндсърф и кайт по Българското Черноморие.

В близост е резерватът “Камчийски пясъци”.

 

Градина

„Градина” е едно от най-популярните места за лятна почивка сред хората, предпочитащи свободата и неповторимата атмосфера на къмпингуването, пред удобствата на престоя в хотел.

Плаж “Градина” е разположен в живописен залив, който е известен с кристалните си води. Ивицата е дълга почти 3 километра, красива и живописна.

Повечето хора не знаят, че „Градина“ всъщност е най-старият “къмпинг” в България.

Днешното модерно място с луксозни бунгала, с електрифицирани и водоснабдени парцели за каравани и с удобства за къмпингуващите в палатки, е релаксиращо място за освежаваща напитка през горещия ден и бавно преминаване към купон в нощен клуб, когато слънцето залезе.

 

Плаж Ропотамо

Плажът на устието на река Ропотамо е един от малкото останали девствени плажове по нашето Черноморие. Тъй като плажът се намира на територията на резерват Ропотамо, достъпът с автомобил до него е невъзможен. Може да се стигне и през гориста местност откъм Аркутино, но на места тя е трудно проходима, а изживяването не е за всеки. Третият вариант за достъп до плажа е директно по море – с различни по клас яхти, които често акостират на Устието и остават там по цял ден.

Тъй като до плаж Ропотамо се стига предимно по вода, той е много чист. Ето защо плажът се посещава само от малцина туристи, включително нудисти.

Този малък плаж е наистина неповторим и човек трудно може да му устои. Морското дъно тук се спуска полегато надолу, плажната ивица е покрита със златист чист, фин пясък, по който няма никакви камъни. Водата е много бистра и изключително приятна за къпане. По плажната ивица на плаж Ропотамо няма работещи барове и ресторанти, затова човек задължително трябва да носи нещо за хапване и пиене. И чадър!

 

Приморско

Избирайки почивка в Приморско, имате възможност да събирате слънчеви лъчи на цели 9 плажа, на които е разделен един от най-дългите плажове у у нас – 10 км. Тук няма да описваме всеки поотделно, а ще обобщим най-ярките характеристики на цялата плажна ивица в този район.

Това са плитък и полегат бряг; ситен, златист и пухкав пясък; водата е синьо – тюркоазена, и естествено – много топла. А, да не забравим – невероятното слънце и уникалната естествена красота.

 

Силистар

Очарователен и един от най-красивите морски заливи, дива гора зад плажната ивица, липсата на постройки, невероятно бистри води, продълговати скалисти носове в двата му края – това е плаж Силистар, най-южният ни плаж по нашето Черноморие.

Заради дълбокия залив, водата почти винаги е спокойна, през лятото е топла и много чиста. Плажът е с дължина около 1 км и ширина около 50 м и е покрит със златист пясък.

За любителите на плуването, брегът е много приятен и плавно преминаващ в дълбочина, а гмуркачите трябва да внимават с подводните пещери, има вероятност от водовъртежи. Плажът е едно от предпочитаните сърф места по нашето Черноморие.

Плаж Силистар е рай за любителите на природата, които могат да изследват разнообразието от флора и фауна.

 

Разгледайте и статията ни за книгата Най-красивите кътчета по Черноморието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими