Най-красивите кътчета по Черноморието

За книгата:

Когато три запалени пътешественички, които обичат да пишат за туризъм в България, обединят сили да опишат своите приключения по Черноморието, и когато добавим куп красиви фотографии, тогава се получава нещо наистина специално. В навечерието на 1-ви Юли излезе пътеводителят “Най-красивите кътчета по Черноморието”. В него Надежда Серафимова от блога „Тефтерчето на един пътешественик“, Росица Димитрова от „Trips with Rosie“ и Ели Иванова от „Друми в думи“, са събрали общо 57 възможности за незабравими приключения от най-северната до най-южната точка на морския ни бряг.

В това издание читателят ще открие невероятни природни феномени, мистериозни паметници от древността, исторически забележителности и свещени места, скрити кътчета, където все още човешката намеса е сведена до минимум.

Подходящо за начинаещи откриватели и за търсачи на приключения, в изданието са поместени подробни описания на туристическите маршрути, точни координати, полезни съвети за пътешественици и любители на фотографията, както и майсторски снимки, разкриващи смайващи и незабравими гледки.

Ще се изненадате колко много черноморски перли се крият по нашите земи. А най-хубавото – някои от „Най-красивите кътчета по Черноморието“ са достъпни през всички сезони!

Книгата “Най-красивите кътчета по Черноморието” може да откриете във всички големи книжарници в страната, а сега може да поръчате и с отстъпка от -30% онлайн на https://www.ciela.com/naj-krasivite-k-tcheta-po-chernomorieto.html.

 

За авторите:

Надежда Серафимова – създател и автор на блога Тефтерчето на един пътешественик. Пътуването е нейната най-голяма страст и твърдо защитава тезата, че преди да обиколим света, първо трябва да опознаем родината. Създател е на редица статии за популярни и по-малко известни родни места, автор на гост публикации и участник в конкурси на тема туризъм. Заедно със своя блог, тя е част от АСТОМ – Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии. Обичта към пътешествията и специалното отношение към България я подтикват да даде начало на още един родолюбив проект – Роден Пъзел – колекция от пъзели на български забележителности.

Росица Димитрова – фотограф, създател и автор на блога Trips with Rosie. През 2020 г. печели първа награда за публикация в туристически блог в конкурса на Министерството на туризма. Росица е председател на АСТОМ. Любовта ѝ към фотографията идва, след като започва да пътува. Определя я като своя „огромна“ страст и се опитва да комбинира пътешествията с гоненето на перфектния кадър. Така успява да съчетава двете си големи увлечения – пътуването и нощната фотография. Нейна снимка от лунното затъмнение и Побити камъни е включена в онлайн публикация на Forbes през януари 2020 г.

Ели Иванова – създател и автор на блога Друми в думи. Автор е на над 400 статии на туристическа тематика и на пътеводителите „52 екопътеки за всеки“, „Седем дни в Родопите“ и „52 по-малко познати пътеки за всеки“. Съосновател на АСТОМ. Жури в няколко конкурса на тема туризъм. Победител в категория „Най-интересни туристически издания“ за 2020-а в конкурса „Чети и пътувай“ в рамките на туристическо изложение „Културен туризъм“ – Велико Търново.

 

 

Кратък откъс от книгата:

51. Варвара – спокойствието на юга

Автор: Надежда Серафимова

 

Kоординати: 42.120208, 27.899423

Достъп: пеша/лека кола

Категория: Исторически обект

 

Там, където гънките на Странджа плавно слизат към морския бряг, се намира едно от най-чаровните села по нашето Черноморие. Село Варвара е разположено на територията на Природен парк „Странджа“ и освен че е на брега на морето, едновременно с това лежи в подножието на странджанския връх Папия. Дивата и неподправена природа, рисуваща своите живописни картини, превръщат Варвара в любимо място на много хора на изкуството и хора, търсещи истински спокойна лятна почивка.

Къде се намира: между Царево и Ахтопол

И още

Варвара е дестинация, която съчетава перфектно посещението на чист девствен плаж през горещите летни дни с излети в планината през облачните и по-хладни месеци. Върху близкия до селото връх Папия са запазени части от късноантична и средновековна крепост, а в посока близките села се крият още много приятни горски маршрути.

Местна легенда гласи, че гърците, населявали близкия град Агатополис (днешен Ахтопол), наричали тракийските племена от съседното село варвари, защото често били нападани от тях. Оттам дошло името на селището – Варвара. В селото може да бъде посетена и църквата „Св. Варвара“, духовният дом на местните.

Пясъчната ивица на Варвара е само една, отстояща на около километър от самото село. До нея се стига по черен път през няколко големи поляни, а до самия плаж се слиза по изсечени в склона стълби. Заливът, в който е скрит плажът, е известен сред местните като Селимьоти. Малък и отдалечен, той е дълъг едва 150 м и широк около 25 м, и точно поради локацията си успява да запази чистата си природа и кристални морски води.

В северния край на плажа се е обособил естествен малък басейн, предпазен от бурните вълни със скален риф, който местните наричат Скалата. От южната страна на плажа пък се намират скалите, известни под името Дарданелите, които са любимо място за гмуркачи, а пред тях се е оформила още една малка пясъчна ивица.

Съборът на Варвара се провежда през първата седмица на септември и се отбелязва в два дни, по време на които се организират нестинарски танци и народни борби.

Край Варвара се намира Желязното дърво, направено специално за снимките на филма „Голямото нощно къпане“. Скалите на Варвара са едно от местата, където всяко лято стотици се събират, за да посрещнат заедно първите слънчеви лъчи на юлското слънце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими