Уикенд предложение – разходка до град Бяла – какво да видим там?

Уикендът е най-подходящото време да заключим вратата на градското си жилище и да се отдадем на дълга лежерна разходка, с която не само да разпуснем, но и да открием някое скрито съкровище от прелестите на България. Днешното предложение за уикенд разходка е на Стела Петрова.

Локацията е град Бяла. Град Бяла е китно курортно градче, намиращо се почти в средата на морския бряг на нашето Черноморие. Любимо място за пълноценна почивка е на много български и интернационални семейства, тъй като е спокойно, чисто, подредено и, разбира се, с огромна морска ивица. Но какво можем да правим там, в случай, че не ни се плажува?

Целта на разходката ни е да посетим Късноантичната крепост на нос Св. Атанас, около който е изграден самият град. Крепостта се намира на 2.76 км югозападно по права линия от центъра на гр. Бяла. Указателни табели ви посочват пътя към крепостта, така че няма начин да се сбърка. До входа може да се стигне с кола, като за посетителите е изграден и удобен паркинг. Крепостта е отворена за посетители от 2014 г. Входната такса за възрастни е 5 лева, по 2лв. е за пенсионери и учащи, а за групи и семейни посещения има преференциални цени.

 

 

Защо точно тази крепост?

Ако вие обичате кратките, но качествени разходки, със спиращи дъха морски гледки, или пък сте любител на археологията и историята, това място определено трябва да попадне в планираните ви места за посещение.

В непосредствена близост до входа за крепостта се намира макет на селището, покрит с пластмасов купол.

За живота в селището може да се придобие представа от  огромните изрисувани пана със сцени от битието на обитателите на крепостта.

Силно впечатлени остават любителите на виното – в крепостта са открити три винарни, единствени по рода си от тази епоха в страната. От артефактите може да се съди, че местните хора са се занимавали основно с отглеждане на лозя и производство на вино (освен с корабоплаване и търговия с пристигащите тук кораби). Най-добре е запазена една от винарните, в която може да се види макет на античен дървен уред за мачкане на грозде.

Безспорно, една от най-впечатляващите части на крепостта в Бяла е базиликата, която е част от ранно-християнски център, включващ още жилището на главния свещеник, кръщелни, хранилище за даровете и кладенец за светена вода. Въпреки че само част от базиликата е възстановена – няколко колони, част от олтара и олтарната маса, посетителят придобива представа как е изглеждало мястото в древността.

Малко по-надолу от базиликата, от южната страна, се намира морски фар, който, за съжаление, не е реставриран и е заграден за посетители, но това, което ме впечатли до него, е обособеният кът за четене в непосредствена близост до него, където всеки посетител може удобно да се настани на една от пейките и да отдели време за себе си с някоя от книгите за четене, които са оставени там за всички желаещи. Атмосферата е перфектно допълнена от чуруликането на птичките. Гледките от крепостта към морето спират дъха с красотата си и ако имате нужда от точно такъв момент в живота, препоръчвам ви това място.

Оставям още малко кадри от това прекрасно местенце, a една виртуална разходка под формата на е REEL-че можете да намерите в инстаграм профила  ми – @st3llap3trova.

 

 

Със сигурност ще ви допадне и статията ни за Великолепният Балчик – пред обектива на Светла

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими