Хайде на хоро в Чепеларе

На 11 май родопският град Чепеларе се превръща в център на българския фолклор. Този ден е наречен Празник на хората. На площад „Олимпийски“, в центъра на Чепеларе, се събират стотици хороводци от страната и омагьосват публиката с виртуозни танци и изкусна хореография.

 

 

Инициативата за Празника на хората, превърнал се в дългогодишна традиция в Чепеларе, е на местния танцов клуб „Веселие“, с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев, както и на ЦПЛР и ОДК Чепеларе, с подкрепата на Община Чепеларе. Тази година ТК „Веселие“ чества 15-и рожден ден.

Празникът ще започне в 11.00 ч. с пъстро дефиле на всички участници от танцовите клубове по главната улица на града, до площад „Олимпийски“. Тук, върху олимпийските кръгове, танцьорите от „Веселие“ ще изпълнят запазената си марка – Сворнато хоро, което се превръща в зрелищна атракция за всички жители и гости на Чепеларе.

Всеки от участващите клубове ще се представи с по едно хоро, превърнало се във визитна картичка за самия клуб. Децата на Чепеларе се неизменна част от празника с техните песни и танци.

Очаква се в празника да се включат над 300 танцьори от клубове в Чепеларе, Стара Загора, Пловдив, Симитли, Рудозем, Смолян, Кърджали, Крумовград, Белащица, Кресна и други.

След изпълненията на танцовите състави, на площад „Олимпийски“ продължава Празникът на хората, където всеки може да намери с какво да се забавлява: да тропне хорце – едно или няколко; да опита от печените на скара вкусотии и да ги гарнира с пенлива бира; да побъбри с близки приятели; да разгледа произведенията на местните занаятчии и бижутери – изобщо, да сте с настроение през целия ден, потопени в богатството на българския народ – неговия фолклор, народни носии и традиции.

Чепеларе ви очаква на 11 май, събота, на един цветен и весел празник!

Това са нашите предложения за къщи за гости в които може да отседнете:

  1. Къща за гости Веселата къща, Зорница
  2. Къща за гости Конакът, Орехово
  3. Семеен хотел Шоки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими