С мечето Влади на разходка из Национален парк „Рила“

Аз съм мечето Влади – помните, че моите приятели от athomebg ви обещаха, че ще ви разказвам много за красотите на България и ще ви водя на много разходки до невероятни места, нали? Започвам сега.

В България красиви и величествени гледки могат да се видят навсякъде – страната ни е надарена с невероятна природа, която може да се съревновава със световни дестинации. Един от най-живописните ни райони е Рила планина – най-високият масив у нас, прочут с красотата си, множеството си забележителности, буйните гори и удивителни пейзажи.

Днес ще ви разходя именно из тази планина и нейните приказни хълмове, ще ви разкажа по-подробно за природата и забележителностите в този район и ще ви дам идеи къде да отседнете, докато сте там.

 

Национален парк „Рила“

В България днес са създадени три национални парка, но „Рила“ е най-големият от тях. Основан е още през 1992 година, а територията му обхваща площ над 81 000 хектара. От неговата територия извира една от най-дългите и пълноводни реки на Балканския полуостров – река Марица. Националният парк включва най-високите части на планината Рила, включително и най-високия връх както в България, така и на целия Балкански полуостров – връх Мусала.

На територията му се разполагат и четири резервата. Това са Парангалица, Централен Рилски резерват, Ибър и Скакавица. Национален парк „Рила“ е една от най-големите защитени територии в Европа.

 

Местности и природни забележителности в национален парк „Рила“

Забележителностите и природните богатства, които можете да посетите в парка, са много, а аз ще ви разкажа за своите любими.

На първо място е най-популярната ни планинска местност, с която се славим пред цял свят – Седемте рилски езера. Сълзата, Окото, Бъбрека, Рибното езеро, Долното езеро, Близнака и Трилистникът се разполагат високо в планинските масиви и представляват една от най-уникалните ни забележителности. Те са познати на повечето хора у нас, но малко се осмеляват да изминат целия преход и да видят всички седем от тях.

Аз съветвам всеки, който все още не е посетил Седемте рилски езера, да се отправи на разходка именно там и да зърне едно от най-красивите места у нас.

Други много популярни езера в района са Урдини езера, Смрадливите езера и Скалишките, наречени още Реджепски езера. По-малко популярни, но също толкова впечатляващи са Вапските и Маричините езера.

 

 

Говорейки си за високите места в Рила, няма как да подминем връх Мусала – първенецът на Балканския полуостров. Буквалният превод на името му е „пътят към Бог“, а от върха на 2925 метра се разкрива спираща дъха гледка към другите големи планини у нас. Долу под върха са разположени и Мусаленските езера – 7 на брой, които също са популярна забележителност за посещение.

Друга забележителна разходка по високите склонове на планината е тази до връх Мальовица. Със своите 2729 метра, този връх не е лесен за покоряване, но усилията несъмнено си струват. Природата по пътя нагоре спира дъха, но вие се старайте да дишате дълбоко и да не се отказвате от приключението – гледките от горе със сигурност си струват. От върха се виждат извисяващите се Урдини езера, връх Мусала, хижата на Седемте рилски езера, Рилски манастир, Витоша и цялата Рила.

В национален парк „Рила“ ще откриете и много красиви водопади, които непременно си струват разходката. „Скакавица“, „Самоковището“ и „Скакавец“, Бистришкият и Костенският, са само едни от водопадите, които представляват интерес за туризма и науката.

Разбира се, няма как да пропусна да спомена и Рилския манастир. Днес той е един от символите на България, обявен за паметник на културата. Маршрутът до него е лесен и може да се стигне както с кола, така и разхождайки се от близките околни точки. Рилският манастир е действащ мъжки манастир, в който можете и да нощувате. Не пропускайте и музея към него, в който има над 380 експоната, свързани с българската история.

Националният парк е любимо място на много туристи – с безбройните си туристически и екопътеки, местността привлича все повече любители на красивите планински маршрути всяка година.

Освен красивата природа, в националния парк се намират и много исторически и културни забележителности. Там ще откриете 326 български национални паметника, като два от тях са със световно значение. Това са пещи за топене на желязо в местността Кулацето, на 2 км южно от с. Бистрица (община Дупница) и късноантична крепост в местността Тополяне, на 1,5 км югоизточно от с. Бачево (община Разлог).

 

Къде да отседнете в национален парк „Рила“

На територията на парка се разполагат много от известните ни планински курорти, както и малки автентични селца, в които можете да отседнете. В athomebg ще откриете много къщи за гости, чиито домакини ще ви посрещнат с широко отворени обятия и ще ви осигурят едно незабравимо изживяване в Рила.

Ако пък не искате с края на деня приключенията също да спират и обичате да срещате нови хора, аз ви препоръчвам да отседнете в една от седемнадесетте разкошни хижи на територията на парка.

 

Природа и животински свят в национален парк „Рила“

Като всяко мече, аз също се вълнувам от природата и богатото биологично разнообразие на Рила. Обичам да се разхождам из горите и да опознават местностите отблизо. И затова мога да ви кажа, че в национален парк „Рила“ ще откриете вековното дърво Змиевиден смърч, както и богати букови, иглолистни, субалпийски и алпийско растителни пояса.

В парка се среща и разнообразие от животни, много от които мои приятели. Там има 172 вида гръбначни животни, както и най-голямата популация на балканска дива коза у нас, най-голямата високопланинска популация на лалугер, едно от четирите находища на алпийски тритон и едно от двете гнездови находища в България на малката кукумявка.

Красотата на Национален парк „Рила“ е несравнима. Това парче земя трябва да се види лично – неговите удивителни гледки, богатата природа и интересните забележителности не могат да се опишат само с думи. Именно затова аз ви предизвиквам още това лято да организирате своето посещение в парка. Запазете своето място за нощувка още сега, през сайта на athomebg.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими