Резерват „Джендема“ с Моника

Казвам се Моника, пътуването е моята страст, а животните са моята слабост. Реалист съм, но обичам да мечтая. А когато изживявам нови приключения, сякаш мечтите се превръщат в реалност. Свободолюбивият ми дух ме кара да смятам, че да изпълним живота си със спомени е много по-важно от материалните неща. Затова и отделям голяма част от времето и финансите си за пътувания и нови изживявания.

Обичам да пътувам и да откривам нови и нови „съкровища“, скрити из цяла България. Който ме следва в Инстаграм /monexplore/, знае, че искам да видя и опитам възможно най-много неща, да се възползвам максимално от времето си и да пътувам, намирайки най-различни кътчета, които ме презареждат със сила и енергия и ме карат да се чувствам истински жива. Знам, че звучи като клише, но наистина пътешествията ме карат да изпитвам това неописуемо щастие.

Когато ме питат за любимо място в България, ми изскачат хиляди локации, но има една, която ми е на сърце. За много хора Рила и Пирин са гордостта на България, но аз още от малка обожавам Стара планина. Именно там се намира моето любимо място – резерват „Джендема“.

Резерватът е разположен в Стара планина, на юг от връх Ботев, над град Калофер. „Джендем” на турски означава ад, пъкъл. Наречен е така заради недостъпните си скали и гори, стръмните си дерета и сурово време. Маршрутите, които минават през резервата, са с множество спиращи дъха панорамни гледки. Един от тях води до Райското пръскало – най-високия водопад на Балканския полуостров.

Трудната достъпност до тези места прави резервата перфектен за горските обитатели. Можете да видите диви коне, пасящи по обширните поляни, от които се разкриват невероятни гледки към високите планински склонове и върхове.

В случай, че желаете да стигнете до Райското пръскало, трябва да имате предвид, че маршрута не е от най-леките и отнема около 4 часа. Ако пък планирате да стигнете и до връх Ботев, в такъв случай е препоръчително да остседнете в хижата там, защото общото време за изкачване от местността Паниците до връх Ботев и обратно, отнема около 12 часа.

Това място наистина е райско за мен – гледките, растителността, животните, спокойствието. Тук можете да откриете всичко това. Поемайки дълбоко въздух със затворени очи, сякаш ме кара да се откъсна от реалността и да бъда едно цяло със заобикалящата ме природа.

 

2 коментари

  1. Андон

    24.05.2023

    Прекрасна статия. Браво! 😍🥰😍

    • Благодарим за коментара! Моника много интересно разказва за Резерват „Джендема“, а скоро може да разкаже и за друга невероятна местност или локация в България! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими