Тюленово – селото, известно с неповторимата си природа, прозрачната морска вода, уникалния си бряг и пещерите

Съвсем категорично ще ви споделя, че ако трябва да избера най-любимото ми място по Северното Черноморие, това определено ще е Тюленово!
Обичта ми към това място се зароди още в далечната 2000-на година, когато цялото семейство стартирахме традицията всяко лято да плажуваме там. Като за дете на крехките 8 години, повярвайте ми, това беше истинско приключение. Спомените за дългите нощи край огъня, сладките приказки под звездите, разходките из тази невероятна природа още и още топлят сърцето ми.
Често посещавам това място, не само заради моментите, които съм преживяла там, но и заради енергията, която ми носи Тюленово. Атмосферата е изключително спокойна, като тишината бива нарушавана единствено от морските вълни, разбиващи се в скалите или мелодичната песен на гларусите.

 

Както вече споменах, селото е известно основно с уникалния си бряг и пещерите, с които е осеяно. Красотата на недокоснатата природа, както и историите, които витаят около Тюленово, правят мястото наистина магнетично. Селото се намира на 12 км южно от град Шабла и на 30 км от граничен пункт Дуранкулак. В миналото селото е било известно с името Калъч кьой „село на сабята“. В него са живели основно гагаузи – християни от тюркски произход. С времето в селото започват да се заселват българи от вътрешността на страната, най-вече от котленския край. В началото на XX век около селото се появят представители от вида тюлен монах, затова през 1942 г. то е прекръстено на Тюленово. Днес местните обичат да разказват легенди, че в пещерите покрай брега още живеят тюлени. Истината обаче е, че от десетилетия никой не ги е виждал.
Най-впечатляващият обект на брега на Тюленово, определено е скалната арка. Тя започва от сушата и се спуска в морето. От 30 декември 2019г. е обявена за природна забележителност със заповед на министъра на околната среда и водите. Другият интересен обект е на броени метри от скалната арка, а именно скалата „Самотника“. Тя се извисява доста над морето и определено е сред любимите скали на екстремните катерачи, които оставят различни предмети, напомняйки за това, че са я покатерили. Местните жители са измислили изключително интересни имена за всяка една пещера и образувание, като например „Мартина“, „Ашалък“, „Киприя“, „Дупката“ „Самотника“, „Самотната канара“ и т.н.

 

 

Тук се намира и най-дългата подводна пещера в България, а именно Тюленовата пещера, която е цели 107 метра. През 1978г. в нея са открити останки от тюлен монах. Предполага се, че именно той е последният, живял в тази акватория. В района има много подводни пещери, които обаче са достъпни само за опитни гмуркачи.
Крайбрежието на селото пленява посетителите с червените си брегове, които се спускат до 30 метра към морето. Мястото е идеално за скално катерене. Има невероятни подводни пещери, които са истински рай за гмуркачите. Тюленово е изключително подходящо също така и за риболов. Има различни видове риба – сафрид, кефал и други. Любителите на пейзажната фотография също няма да бъдат разочаровани, посещавайки това място.
Определено ви препоръчвам да посетите района на Тюленово и да се насладите на прекрасните творения на природата, слушайки интересните истории на местните. Напускайки това място, ви гарантирам, че ще отнесете със себе си част от магията на морето.

 

Повече за Неви и дейността й може да научите и в Instagram профила й: ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими