До връх Ботев през хижа Рай и още няколко райски обекта

България изобилства от природни забележителности и красиви обекти, които трябва да се видят поне веднъж. Всички знаем, че голямото ни богатство е нашата природа, затова и аз обичам да прекарвам толкова време, именно изследвайки нови хоризонти и непознати кътчета сред нея. Аз съм Петя, пътешественикът зад блога www.peysoul.com, в който разказвам за своите приключения и вдъхновения. И защото обичам да предизвиквам себе си, реших да изкача връх Ботев. Това беше първият ми покорен връх и до днес си остава едно от най-големите ми приключения. Днес ще ви разкажа малко по-подробно за маршрута и за райските кътчета по пътя нагоре.

Връх Ботев е първенецът на Стара планина, който всяка година предизвиква хиляди туристи да го изкачат. Пътят до там съвсем не е лесен, но живописните картини в Национален парк „Централен Балкан“ вдъхват енергия в упоритите планинари на всяка крачка от пътя им. Най-лесният и популярен маршрут до връх Ботев започва от местността Паниците край Калофер, преминава през Джендема, хижа Рай и достига до заветната цел след няколко часа безспирно ходене. Точно по него преминах и аз, покорявайки най-голямото си предизвикателство – изкачването на първия ми връх.

Теренът е разнообразен и има както леки, така и много трудни участъци. Още в самото начало сме изправени пред “душевадката” – стръмно изкачване между дърветата, което продължава 20-30 минути. След него обаче следва невероятна гледка, която веднага те зарежда с нова енергия за предстоящия път. Маршрутът продължава през полето, само напред. Малко след това достигаме и Джендема – невероятно място с едни от най-красивите гледки, които някога съм виждала. Полето образува тераса над стария коларски път, който се вижда в пропастта.

Пътят отново се превръща в стръмен и се издига високо в гората. Точно когато си мислите, че не можете да продължите повече, ще видите и първия лъч светлина, подаващ се между дърветата. А зад тях – райско място. В далечината се намира хижата, а наоколо – чудна природа.

Водопад Райското пръскало – най-високият водопад на Балканския полуостров, се намира на южния склон под връх Ботев. Той е образуван от водите на Пръскалската река, а след като се спусне в бездните на Южния Джендем, се влива в Бяла река. Можете да се насладите на водопада от самата хижа или да се изкачите до него. Преходът отнема около 40 минути. В района има и други райски обекти за посещение – това са върховете  Малък, Среден и Голям Райски Купен. Най-лесно е изкачването до Малък Райски Купен, макар и той да е най-висок от трите – 1483 метра. От него се вижда връх Хайдут Тепе и Големия Джендемски водопад, разположен под върха.

Сега е времето да решите дали ще нощувате в хижата или ще продължите приключението си към върха, до който остават около 3 часа по също толкова предизвикателен маршрут. Преходът към върха започва плавно, но бързо денивелацията се покачва. След известно време маршрутът достига и най-стръмната си отсечка – Тарзановата пътека – тясна и стръмна пътека от камъни, която преминава през ръба на хълма. Много хора се страхуват именно от нея, но тя е обезопасена с метални въжета, с които можете да си помагате. Преминава се за около 30 минути, а след нея следва и място за почивка. Малко преди върха преминаваме и през горната част на Райското пръскало. А точно след него следва и самият връх Ботев. Той е висок 2376 метра и се определя като един от по-трудните за изкачване, макар и не най-висок у нас. Въпреки това всяко усилие си струва и е възнаградено с невероятната гледка – Стара планина в краката ти.

Пътят надолу е по-лек и до Паниците, изходната точка за това приключение, се стига доста по-бързо. Въпреки това невероятните гледки ще ви се сторят съвсем различни, сякаш ги виждате за първи път. Умората на края на деня ще бъде напълно оправдана, но ви уверявам, усилията ви ще бъдат възнаградени и няма да съжалявате.

Повече за Петя и дейността й може да научите и в Instagram профила й: ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими