Ретро музей – Варна

От athomebg ви представяме поредната нова рубрика – „Не пропускайте това място!“ Целта е да ви запознаем с емблематични места, които не бива да пропуснете да посетите, ако сте близо до тях.

Днес ще ви разкажем за уникалния Ретро музей във Варна. Той е единственият у нас, който е позициониран в мол. И по-точно, в най-големия варненски търговски център – Grand Mall. Разположен е на площ от 4000 кв. м. в

Пред вас оживява целият бит на българина от времето на социализма. Музеят включва експонати от периода 1944-1989 г., които разказват в артефакти как живееха българите при социализма. Български цигари без филтър, руски прахосмукачки, гедерейски домашни потреби, полска козметика и най-желаните автомобили, произведени в някогашния СИВ, връщат назад машината на времето.

Младите могат да се удивляват на колекцията от над 50 автомобила от епохата с марките „Волга“, „Москвич“, „Шкода“, „Трабант“, както и на популярните на времето мотоциклети „Симсон“ и „Балкан“. Звездата на ретро автосалона в музея е класическата „Чайка ГАЗ-13“, лимузината, на която са се возили членовете на Политбюро на БКП.

 

 

Специален акцент в колекцията на музея са восъчните фигури на големите личности на епохата. Там са както соцвеличия като Тодор Живков, Леонид Брежнев и Фидел Кастро, така и вечните любимци на народа: Емил Димитров, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Тодор Колев.

Докато разглеждате неповторимите експонати, ще може да се насладите на популярната естрадна музика, характерна за социализма.

У по-възрастните Ретро музеят ще предизвика носталгични спомени от детството – къде положителни, къде не толкова. По-младите пък със сигурност ще се дивят на предметите от бита на бабите и дядовците си от миналия век. За всички обаче е сигурно, че подобни експонати няма къде да се видят на друго място. Така че – не пропускайте Ретро музея във Варна!

 

За повече информация и връзка с Ретро музей: ТУК

Снимки: Полина Владимирова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими