Карандила – едно от богатствата на България, което трябва да се посети

Ако си в района на Сливен и не посетиш местността Карандила, е все едно да отидеш до Рим и да не видиш папата. На 32 км от Сливен и на малко повече от 1000 метра надморска височина се намира най-известната част от природния парк Сините камъни – Карандила. Достъпен е по въжена линия, с автомобил или по туристически пътеки. Най-лесно се стига с лифт – само за 20-ина минути. Най-трудно – пеша, по пътеките, най-популярната от които е Хайдушката пътека. Дълга е 4 км, но на места е доста стръмна и камениста. Изминава се за около един час. Началото е от Информационния център на природния парк. Пътеката е много добре обозначена. Третият начин е с автомобил – 33 километра по път, пълен със завои. Точно заради завоите това е най-рядко използваният вариант. Но пък който го избере, ще се наслади на невероятно живописни и красиви гледки – водопади, причудливи скали, просторни поляни с пъстри цветя.

Съчетанието на чистия въздух, задържащия се сняг, прохладата, ветровете и условията за ски спорт, делтапланеризъм, парапланеризъм, алпинизъм, катерене, ориентиране и туризъм, идеалната възможност за пикник – всичко това прави Карандила привлекателно място за отдих и зареждане с положителни емоции.

„Старата фурна“ е един от символите на Карандила. Известна е с прясно изпечения си хляб в пещ на дърва, с неповторим вкус и аромат. Край фурната има много приятен кът за отдих с чешма, масички, пейки, столчета, детска площадка.

 

 

“Халката” е друга природна забележителност. Това е скално образувание, наподобяващо халка. Резултат е от рушителното действие на атмосферните фактори – слънцето, вятърът, водата. Височината на Халката е повече от 8 метра. Човек може спокойно да премине през отвора й, който е висок около 2 метра. Според старо предание, в праисторически времена това място било закътан пристан на бурно море и към скалата с дупка привързвали корабите. Халката била спасение и надежда, че няма да потънат. На Халката приписват магическа сила да дарява здраве и живот. Легенда разказва, че забранената любов на девойка и момък станала възможна, когато двамата се хванали за ръце и едновременно преминали през отвора на пръстена.

В най-високата част на парка е разположено езерото Карандила. Около него има много маси и пейки, на които може да се направи пикник. Изградени са беседки и катерушки за детски забавления.

Лековитият извор “Кушбунар”; буковете в “Кушбунар”, които са на възраст над 400 години и са рядко срещана природна забележителност; пещери и водопади – това са малка част от природните феномени на Природен парк „Сините камъни“ и Карандила.

 

 

Надяваме се, че поне малко успяхме да ви потопим в красотата и уникалността на Карандила – едно райско кътче от богатата ни страна. А ако искате да го посетите, то районът е пълен с гостоприемни къщи за гости, които ви очакват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими