Красиви места около град Кърджали с Лилиа

Ние от athomebg, платформа за настаняване в къщи за гости, стартираме рубрика, в която ще ви разказваме за малко известни уникални и страхотни места в България, които трябва да посетите. Днес, заедно с Лилиа ви отвеждаме на красиви места около град Кърджали.

Казвам се Лилиа и пътуването е моят начин на живот. До преди 2 години работното ми място и време бяха възможно най-скучните: офис с работно време от понеделник до петък, от 9 до 18 ч. и това не ми позволяваше да имам свободата да пътувам, когато пожелая. С помощта на home office това изцяло се промени. Офисът ми беше заменен с постоянно сменящи се красиви и нови дестинации. Но има едно кътче в България, което завинаги ще ми остане любимо – Родопите. Ще ви разкажа за красиви местенца около град Кърджали, моят роден град!

Меандрът на река Арда

 

Спиращо дъха място! Намира се между селата Стар читак и Рибарци. Мястото се нарича още „Завоя“. От Кърджали се поема по пътя за Ардино, хващате отбивката за село Боровица. На мястото има разширение на пътя, където може да оставите колата си, а от двете страни на пътя (нагоре и надолу) има тясни пътеки, от където може да се полюбувате на това място! Със сигурност няма да ви се тръгва. Препоръчвам да посетите мястото през пролетта, тъй като тогава реката е пълноводна, а всичко наоколо е зелено!

 

Крепост „Моняк“

Едно място от моето детство! Често идвахме тук, когато бяхме малки, с приятели и си правихме пикник. Гледката е много красива!

Моняк е средновековна българска крепост и е разположена на река Арда, с гледка към язовир Студен кладенец и град Кърджали. Намира се на 11 км източно от гр. Кърджали, до с. Широко поле (като малки изминавахме това разстояние пеша от града!). След като паркирате колата, има 2 км, които трябва да бъдат изминати пеша. Това е около 30-40 мин. бавно темпо. Носете вода със себе си, наоколо няма чешми. Отново препоръчвам посещение през пролетта, тъй като ще имате възможност да се полюбувате на събуждащата се природа.

 

 

 

 

 

 

Язовир Кърджали

Oще едно любимо мое място!

Около града има 3 язовира – Студен кладенец, Боровица и Кърджали, но последният ми е най-любим. Стената на язовира е на трето място по височина в България, а по форма, конструкция и изпълнение е единствената на Балканския полуостров. Тя е и една от малкото язовирни стени в света, които се намират над сравнително голямо населено място.

Място за разходка, хапване, кафе, плажуване, пикник, нощувки, плаване с лодки, риболов.

Нещата, които може да правите там, са много. Едно от любимите ми места е кораб-ресторант „Емона“. Това е първият български пътнически кораб, транспортиран от Бургас до Кърджали с влек. Има собствени рибарници. Гледката по залез е уникална, а шаранът е най-вкусният, който съм яла!

Ако сте решили да нощувате край язовира, особено подходящ е летният сезон, тъй като има разнообразие от хотели със страхотни басейни.

Препоръвам едно друго любимо мое място – Rocca resort. Предлагат стаи и вили със страхотни гледки към язовира, имат басейн и ресторант с много вкусна храна. Да си изпиете кафето тук, с такава уникална гледка, е просто задължително!

Не пропускайте разходката с лодка! Природата наоколо е много богата и красива!

 

Ако искате да видите другите приключения на Лилиа, може да разгледате инстаграм профила й liliaspassova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими