Единственият музей на киселото мляко в света е в трънското село Студен извор

Над 2 млрд. души по света консумират кисело мляко, приготвено от оригинална българска закваска, съдържаща живи микроорганизми на два бацила – лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус. Мнозина вероятно знаят, че откривателят на бактерията лактобацилус булгарикус е българският учен д-р Стамен Григоров, чието родно място е трънското село Студен извор. Затова неслучайно единственият по рода си музей на киселото мляко в света се намира точно в Студен извор, съвсем близо до родната къща на големия учен.

Една от целите на музея е да отдаде заслужена чест на д-р Стамен Григоров, като полуляризира делото и откритията му в областта на медицината и микробиологията.

Музеят

Музеят е двуетажна къща в центъра на селото. Първият етаж представлява традиционна битова стая от средата на 19-и век. В нея са подредени предмети от бита, много от които са свързани с производството и преработката на млякото – „бучката“ за биене на масло, различни съдове за носене и съхранение на мляко.

На втория етаж са разположени изложбена зала и библиотека. Тук посетителите се запознават с целия процес на получаване на киселото мляко – от отглеждането на животните, до рафтовете в магазина. Добиват представа как особеностите на околната среда във всеки район определят характеристиките, вкусовите и здравословните качества на различните видове мляко. На стените са окачени информационни табла, които описват историята на киселото мляко; домашното подквасване и занаятчийското производство на кисело мляко; промишлените технологии за получаване на кисело мляко; хранителната и биологичната стойност на българското кисело мляко.

В библиотеката се съхраняват голям брой разнообразни информационни материали за българското кисело мляко, за живота и научните постижения на д-р Стамен Григоров – от първата му научна публикация за киселото мляко, отпечатана на френски език през 1905 г., до последните проучвания върху противораковите свойства на Lactobacillus bulgaricus, извършени от проф. Акийоши Хосоно, в университета Шиншу, Япония.

Защо трябва да консумираме често кисело мляко

Научно е доказано, че българското кисело мляко забавя стареенето на организма; това е най-добрият и лесно усвоим източник на калций, който е жизнено важен за изграждането и поддържането здравината на костите и зъбите; има антираково действие – възпрепятства синтеза на канцерогенни вещества, ограничава мутациите и образуването на ракови клетки; помага за подобряване на имунитета и за успешната ни борба с инфекциите; подпомага превенцията на сърдечно-съдови заболявания; намалява риска от развитие на остеопороза и кариеси на зъбите; има добро антитоксично действи.

Празници и фестивали на киселото мляко

Музеят в Студен извор е тържествено открит на 29 юни 2007 г. По случай откриването на музея, в гр. Трън се провежда първият Празник на българското кисело мляко, с богата фолклорна програма, конкурси за рисунка и есе на тема „Киселото мляко – българското име на дълголетието“, както и конкурс за най-добро домашно приготвено кисело мляко.

Всяка година през юли в Разград се провежда Панаир на киселото мляко. На него си дават среща фирми производители и дистрибутори на традиционния български продукт, правят се конкурси за домашно приготвено кисело мляко и традиционни ястия с мляко, дегустации, а певчески и танцови състави забавляват гостите на празника. В тридневната програма на панаира са включени множество събития – конкурс за най-добър производител на млечни продукти “Баш Майстор”, избор на Кралица на киселото мляко сред представителките на танцовите състави във вечерните концерти, забавното състезание “Да правим таратор, а не терор!”, детски пленер и много други.

Фестивал на киселото мляко се провежда и в родопското село Момчиловци, област Смолян. Програмата включва изложение на местните производители на млечни продукти и дегустации на сирена, конкурс „Природата и киселото мляко – здраве и дълголетие“,  забавни състезания за надпиване с айрян и надяждане с кисело мляко, представяне на традиционни родопски кулинарни специалитети от местни готвачи, концерти на фолклорни групи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими