С мечето Влади на разходка в Национален парк „Централен Балкан“

Здравейте, приятели! Аз съм мечето Влади, помните ли ме? Моите приятели от athomebg ви обещаха да ви разказвам за красивите кътчета на България и да ви разхождам из невероятни места. Ами, нека продължаваме!

Днес съм избрал да ви заведа на разходка из едно от любимите ми места – Национален парк „Централен Балкан”.

 

Национален парк „Централен Балкан”

Разположен в Средна Стара планина, той е основан още през 1991 година. Територията му обхваща 716,69 квадратни километра, а сред тях са разположени цели 9 резервата – „Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Северен Джендем“, „Пеещи скали“, „Соколна“, „Джендема“ и „Стара река“.

Надморската височина варира между 500 и 2376 метра, като най-ниската точка е разположена близо до гр. Карлово, а най-високата е връх Ботев – най-високият връх в Стара планина и един от основните туристически обекта в региона.

На територията на парка се намират общо 430 километра пешеходни пътеки и 47 маршрута, отвеждащи до различни природни забележителности. Сред тях има и тематични пътеки, по които туристите ще срещнат определени растителни видове, красиви природни явления и панорамни площадки с великолепни гледки към околните върхове. По тези маршрути са изградени информационни табели, дървени мостове, стълби, навеси и заслони.

 

 

Местности и природни забележителности в Национален парк „Централен Балкан”

Екопътека „Бяла река” се превръща във все по-популярен маршрут сред туристите в Стара планина и това не е случайно. Тя е с дължина 1,83 км, а денивелацията по маршрута е само около 60 метра, което, освен изключително красива и впечатляваща, я прави и много подходяща за семейна разходка с деца. Екопътеката започва северозападно от град Калофер, в близост е и Мъжкият манастир. Разходката отнема около час, но спомените от нея остават за дълго.

Резерват „Джендема” е и най-големият по площ резерват в националния парк. В превод от турски името му означава „пъкъла”, а зад него стоят непристъпни високи скали, стръмни дерета, тъмни вековни гори и непредсказуемо време. Въпреки че много маршрути преминават именно от тук, по-голяма част от тази сурова красота на местността остава недостъпна.

Пещера Хан Маара, в буквален превод къща-пещера, е най-голямата пещера в калоферската част на Централен Балкан. Тя се намира само на около 500 метра от хижа „Рай”, по посока хижа „Васил Левски”.

Резерват „Пеещи скали“ се намира на неголяма площ от Национален парк „Централен Балкан”. Името му е избрано в чест на причудливия феномен, който се намира там – красивите скални образувания по билото на планината и загадъчната песен, които те пеят, заедно с гласа на вятъра.

Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” е първият по рода си музей на открито, открит през далечната 1964 година. И до ден днешен той пази и разказва за автентичния  българския бит, култура и занаятчийство.

Местност „Паниците” се намира още в подножието на планината, в подножието на река Тунджа, на 6 км северно от град Калофер. Там се разполагат няколко почивни станции, вили, хотели, както и параклисът „Св. Кирик”. Местността е и отправна точка за множество забележителности в националния парк, както и за най-известния маршрут към връх Ботев – през резерват „Джендема” и хижа „Рай”.

Връх Ботев – първенецът на Стара планина, е един от най-предизвикателните за изкачване в региона. На своите 2376 метра обаче той разкрива невероятни гледки към околните местности и върхове и предлага едно незабравимо преживяване за тялото и духа.

Водопад Райското пръскало”, който се намира непосредствено до хижа „Рай”, е най-високият постоянен водопад в България и на Балканския полуостров, висок цели 124,5 метра. Образуван от водите на Пръскалската река, идващи от вечния снежник, разположен под връх Ботев, който дори през лятото не се стопява напълно, водопадът всяка година впечатлява туристите с невероятната си природа и разхлаждащи пръски.

Водопадът „Видима“ е една от по-малко познатите забележителности в района. Този зашеметяващ 15-метров водопад е природно чудо, сгушено дълбоко в парка. Походът до него преминава през гъсти гори и девствена пустош, но накрая определено си струва.

 

Природа и животински свят в Национален парк „Централен Балкан”

Растителният свят тук е изключително разнообразен. Установени са близо 2350 вида и подвида растения, като от тях над 1900 са висшите растения. Сред тях са около 170 вида растения с лечебни свойства. Тук могат да се видят 229 вида мъхове и 256 вида гъби.

Горски площи покриват над 55% от територията на Национален парк „Централен Балкан“, което представлява повече от 1% от цялата площ на горите в България. Горските масиви са равномерно разпределени по двата склона на планината. Средната възраст на горите е над 110 години, а тази на широколистните гори – над 120 години.

Освен ратителният, животинският свят в националния парк също е изключително богат. Тук се срещат сърни, елени и диви кози, дванадесет вида хищници, сред които  вълк, чакал, лисица, мечка, невестулка, черен и пъстър пор, белка, златка, видра, язовец и дива котка и още много други животни.

 

Къде да отседнете в Национален парк „Централен Балкан”

За да се насладите на цялата красота на националния парк и да се разходите из възможно най-много от забележителностите на местността, ще ви е необходим повече от един ден. Почивката в Стара Планина несъмнено ще бъде едно истинско преживяване за цялото семейство или компанията ви, което ще остави траен отпечатък. Независимо дали става дума за един уикенд, седмица или по-дълго, това място определено има какво да покаже.

В Национален парк „Централен Балкан” се разполагат множество хижи, които всеки месец са домакини на стотици туристи. Ако вие обаче искате да разполагате със собствено място или просто искате да си осигурите няколко дни релакс в планината, можете да изберете да наемете автентична къща за гости. При нас в athomebg ще откриете много къщи за гости, в които ще изпитате типичното Старопланинско гостоприемство, ще релаксирате в красива природна местност и ще се насладите истински на почивката си.

 

 

Най-доброто време за посещение на Национален парк „Централен Балкан”

Това в голяма степен зависи от вашите лични предпочитания за активности и типа почивка, на която искате да се насладите.

  • Пролет (от април от юни) – през този сезон разцъфтяват дивите цветя, дърветата отново придобиват онзи красив зелен цвят и температурите започват да се покачват. Това е отлично време за туризъм и леки преходи.
  • Лято (от юли до август) – летните месеци предлагат топло време, идеално за по-дълги преходи и къмпинг. Имайте предвид обаче, че през този период туристите са най-много и хижите са най-натоварени.
  • Есен (от септември до октомври) – есента разкрива живата цветност на парка – горите се обагрят в различни нюанси на червено, оранжево и жълто. Това е страхотно време за преходи с цел фотография, както и за тези, които предпочитат по-хладното време.
  • Зима (от ноември до март) – Въпреки че паркът е достъпен през зимата, той е подходящ най-вече за опитни туристи и ентусиасти на зимните спортове, които могат да се ориентират в снега и ледените условия.

Национален парк „Централен Балкан“ е природна страна на чудесата, която привлича както авантюристи, любители на природата, така и любители на историята. Със своята богата история, разнообразни пейзажи и възможности за изследване на открито, не е чудно, че този парк е перла в короната на България. Независимо дали покорявате най-високите му върхове, скитате из вековни гори или се потапяте в културното му наследство, Национален парк „Централен Балкан“ обещава едно незабравимо изживяване, което ще ви остави със спомени, които да пазите за цял живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими