Магичната аура на Преподобна Стойна

Жителите на Сандански и региона са богопомазани не само заради кристално чистия въздух на Пирин планина, но и заради двете божествени места, свързани с пророчиците баба Ванга в Рупите и Преподобна Стойна в село Златолист. Аурата на двете места действа на хората различно, твърдят санданчани. Зависи кой как ще усети въздействието. Но и двете са магични.

Баба Ванга е единствената наследничка на Преподобна Стойна. Приживе пророчицата винаги е казвала, че Преподобна Стойна е няколко пъти по-силна от нея.

Коя е Преподобна Стойна и как да стигнете до нейната магична аура?

 

 

Гробът й се намира в църквата Свети Георги в село Златолист. Чисто нов асфалт, положен точно преди Великден, стига до самия паркинг пред църквата. Храмът е построен през 1857 година. Изрисуван е през 1876 година от Теофил Минов, който по това време е бил на 11 години.

Според местните предания, Преподобната е родена на 9 септември 1883 г. в с.Хазантар, Серско, Македония. Още като малка – едни казват, че била на 5 години, други – 7-годишна, заболява от шарка и ослепява. Една вечер родителите й виждат в стаята й чудна светлина и чуват, че детето говори с някого, а стаята е празна. Помислили, че детето вече си отива от този свят и се натъжили. Но Стойна се усмихнала и казала, че вече е оздравяла с помощта на Свети Георги, който в момента е в стаята в качеството на неин брат. От тук нататък животът на момичето се променя. Започва да сънува сънища с указание какво трябва да прави. Кара чичо си да копае в двора на една църква и намира икона на Свети Георги и кандило. В 1895 г. Стойна отива да живее в църквата Свети Георги в с. Златолист.

Стойна била хубава, руса жена, ходела облечена само в черно, хранела се само с плодове – портокали, лимони, захар и ябълки и само от време на време – по малко хляб. Всичките дарове и храна, които получавала в знак на благодарност, раздавала на бедните и децата. Често седяла под клоните на огромен чинар, на възраст над 1 300 години, който се извисява и днес в двора на църквата. Местните твърдят, че това дърво помага на бездетните жени да заченат и сбъдва желания. Вярно или не, но посетителите чакат на опашка да се полюлеят на люлките под чинара – кой за здраве, кой за лек, кой – за сбъдване на желание.

Преподобна Стойна е живеела в килийна стая на втория етаж на църквата, където е била женската част. Днес стаичката е запазена във вида, в който Пророчицата я е оставила. Вътре се влиза с чехли. Всеки посетител оставя по нещо от себе си за здраве. Таванът на стаята й е окичен със снимки. Има поверие, че този, чиято снимка е поставена там, ще се радва на завидно здраве.

Преподобна Стойна умира на 50 години – през 1933 г. Самата тя още от малка „прозряла“, че ще живее 50 години и 100 дни. Гробът й е зад църквата. Самата баба Ванга пращала болни на гроба й, да се излекуват. Тук магията на мястото е най-осезаемо, твърдят изпитали подобно чувство. Стоиш безмълвен и потъваш в необяснима тишина, въпреки глъчката на стотиците туристи наоколо. Чувстваш се някак си по-лек и зареден с положителна енергия.

И ако не ви се тръгва веднага от този край, целунат от Бога, то изкушенията наоколо са много. Районът е прочут с многото винарни с превъзходно вино, Мелник е само на 5 км, а гледките към Беласица и Огражден спират дъха. А духът на Преподобна Стойна продължава да витае наоколо и да обгръща вярващите в чудеса, че те наистина могат да се случат.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими