Съкровищата на Родопите – Лещен и Ковачевица

Аз съм Ивана /ivanaivanova89/, творческа личност с разнообразни интереси, пътешественик по душа и разказвач по призвание. Търся красиви гледки и усещания, а тях откривам в пътешествията. Те са онази подправка на живота, която наистина обогатява дните. В социалните мрежи споделям трепета от живота и пътуванията си. Представям всяка дестинация от първо лице, като не само давам практични съвети за посещение, но и предавам всички съпътстващи емоции, които правят едно пътуване незабравимо преживяване. Вярвам, че всяко място заслужава да бъде посетено, както и да му отделя време и да го представя през моите очи. Чрез разказите си давам вечен живот и на най-краткото пътуване, за да поддържам огъня в себе си и да запаля искрата на пътешественика в онези, които все още не са я открили.

 

Лещен и Ковачевица – две от съкровищата на Родопите

Двете села с тесни калдъръмени улички и старинни къщи са сгушени в Родопите и очароват с автентичността си, спокойната атмосфера на миналото и истинския дух на българското село, който още пазят в себе си. Там човек може да се наслади на красивата природа, на чистия планински въздух, на тишината и на вкусната селска кухня.

 

Какво да видим в Лещен?

Още на влизане в селото ще се натъкнете на красивата гледка към накацалите сред хълмовете на Родопите старинни къщи. Много от тях са на повече от 200 години, а други са реставрирани или новопостроени, но е запазен традиционния за областта архитектурен стил, а именно това прави атмосферата на мястото уникална. Някои от къщите предлагат и настаняване, но ако нямате толкова време, можете просто да се разходите и да хапнете в кръчмата, за да опитате от вкусната домашно приготвена храна, която предлагат там.

Започнете опознаването на Лещен, като тръгнете от мегдана и продължите нагоре по тесните, калдъръмени улички.

 

 

Не пропускайте един от архитектурните паметници на Лещен-църквата “Св. Параскева”, която датира от 1836 година и е запазена в напълно автентичния си вид. Стенописите в църквата са различни, до този момент не бях виждала подобни – открояват се с размера, сюжета и ярките си цветове.

По пътя нагоре се редят къщи от камък и дърво, а на портите им висят големи катинари. Почти в края на пътечката ще видите и една различна къща – със сламен покрив, мънички прозорчета и цялата измазана с глина, приличаща на къщата на семейство Флинстоун. Тя, за разлика от останалите, е сравнително нова, но въпреки това е и най-посещаваната забележителност в селото.

Изкачвайки се още малко след нея, ще се насладите на панорамната гледка към цялото село, Пирин планина и долината на река Места, която се разкрива.

 

 

Накрая, преди да си тръгнете, може да си купите нещичко за спомен от някое от малките дюкянчета или домашно сладко и билки от някоя от усмихнатите баби и да се отправите към следващата спирка от съкровищата на Родопите – Ковачевица.

 

Какво да видим в Ковачевица?

Селото се намира на 8 км от Лещен, така че спокойно можете да съчетаете посещението на двете села дори в един ден. Единственият път до Ковачевица тръгва от село Гърмен, минава през Лещен и Горно Дряново. Пътят е тесен и с много завои, но спокойно се разминават две коли, а гледката през цялото време е впечатляваща. Точно на този път, щом подминете Горно Дряново, малко преди Ковачевица, от лявата страна на пътя, на изключително лесно и достъпно място ще видите беседка, а до нея има и чешма. Задължително се отбийте поне за няколко минути и се полюбувайте на красивата панорамна гледка, разкриваща красотата на планините, а ако като мен сте там по залез, ще видите безкрая на фона на небето, по което са се разлели жълти, оранжеви и розови цветове.

 

 

Малко след беседката ще стигнете и до селото. Ковачевица и Лещен доста си приличат по запазените каменни двукатни къщи, калдъръмените улички и спокойствието, което цари.

Село Ковачевица е запазило до сега автентичния си вид и е обявено за архитектурно-исторически резерват. Благодарение на това, тук са заснети над 20 български и чуждестранни филма. Освен сценаристи и режисьори, селото привлича и много туристи от различни краища на България.

Започнете разходката от главната улица в центъра на селото, която го разделя на долна и горна махала. Ще забележите, че всички къщи са построени почти изцяло от камък и греди и повечето са оградени с високи каменни зидове с големи порти. Ковачевица е истинско архитектурно богатство, дело на местните дюлгери от минали времена, което не може да бъде видяно никъде другаде в страната.

Долната махала е с по-малки къщи, които слизат надолу по склона към реката, а в горната махала къщите са по-масивни. Характерна черта на къщите в Лещен и Ковачевица са отворените части на горния  етаж, както и прилежно подредените “тикли”, вместо керемиди по покривите.

Отделете малко време на главната улица, където са разположени Народно основно училище „Йордже Димитров“, построено през 1892 г. и реставрирано в наши дни като арт пространство, читалището с библиотеката, кметството, пощата и един от символите на Ковачевица – църквата „Св. Никола“. Тя е построена през 1847 г. от прочутите ковачевски дюлгери с доброволния труд на населението, а по изискванията на турската власт е вкопана в земята и се намира в ниската част на селото. По-късно, преди освобождението на селото, населението издига до самата църква и красивата четириетажна камбанария. В близост до църквата ще видите старата порта на килийното училище от 1820 г.

Изгубете се из по-малките тесни улички, които се вият между къщите, полюбувайте се на невероятната архитектура, хапнете вкусна, домашна храна и и се потопете в богатата вековна атмосфера, съхранена до днес.

Лещен и Ковачевица са родопска приказка, която трябва да бъде разказана на колкото може повече хора. Селата предлагат различно от това на много други места изживяване. Калдъръмените улички, старинните къщи и спокойствието ни връщат поне за малко назад във времето.

 

Какво друго можем да видим около Лещен и Ковачевица?

Ако разполагате с повече време, регионът предлага още много красиви места, които си заслужава да бъдат посетени. Ако харесвате балнео и СПА туризъм, съвсем близо до Лещен се намира село Огняново, известно със своите топли минерални извори. Ако предпочитате планинския туризъм, се разходете до резервата „Тъмната гора”, скалните образувания „Черната скала” и „Козият камък” или до водопада “Сини вир”. Не пропускайте археологическия и архитектурен паметник – римския град Никополис ад Нестум, един от малкото запазени антични римски градове в България. Отбийте се и до пиринското село Делчево и се полюбувайте на красивата гледка към Родопите. Наблизо се намира и Хаджидимово, където може да посетите манастира „Св. Георги Победоносец“ или да нахраните животните в “Зоокът Хаджидимово”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими