Как да се подготвим за преходи в планината през зимата

Казвам се Моника Календерова. В момента уча за планински водач и искам да ви споделя малко полезна информация за планината. Сега е зима, а всички с нетърпение чакаха толкова много време снега. Условията в зимната планина са доста динамични и е добре да си имаме едно наум.

 

Какво трябва да знаем за зимната планина? 

Зимната планина е изключително красива, предизвикателна, но и опасна. Тя е величествена, през зимата има много по-малко туристи на високо и точно това те кара да се чувстваш свободен. Пълна е с предизвикателства, с време, което се мени постоянно, с трудни терени и зашеметяващи гледки. 

 

Какво трябва да носим в планината през зимата? 

Ако досега не сте били на зимен преход, е добре да знаете, че зимната екипировка е доста по-различна от лятната. В случай, че сте избрали да бъдете без водач, е добре да знаете, че ви трябват дрехи, които да са непромокаеми: /мембрана, панталон, пухенка, /обувки/ непромокаеми, топли/, термобельо, няколко чифта чорапи и ръкавици, полар, шапка, бъф, щеки /те помагат изключително много за натоварването при слизане, както и по хлъзгави участъци/, суха храна, топъл чай, вода, слънцезащитен крем с фактор/ през зимата при излагане на слънце на високо може кожата ви сериозно да изгори/, слънчеви очила, аптечка /носете си медикаменти, които вие използвате и неща, които знаете как се използват/, дрешки за преобличане, котки и снегоходки /в зависимост от маршрута, който сте избрали/. Не си носете пикел, ако не знаете как се използва и не сте сигурни, че би ви помогнал, защото е твърде възможно да се нараните! Раница най-вероятно ще ви трябва по-голяма от тази, която използвате през лятото. Други съоръжения към зимната екипировка са лавинен уред, лопата и сонда, но за тяхното използване също трябва да сте запознати от професионалисти или да сте минали лавинен курс, курс по зимно планинарство. Нещо друго много важно е да имате застраховка! 

 

Как да избираме подходящи маршрути за нас в зимната планина? 

Много е важно да знаете, че ако през лятото сте изминавали един маршрут за 3 часа, зимата е напълно възможно да го вървите двойно повече. Рискът през зимата е от подхлъзване, лавини, загубване в лошо време. Движението е добре да става по изпъкналите форми на планината, избягвайте улеите, местата с навявки. Бъдете с малка група от хора. Предварително се запознайте с избраният маршрут, дали физически сте подготвени, от къде минава той, дали и какви опасни участъци има, колко време бихте вървяли в сняг, какво ще бъде времето. Поискайте съвет от професионалист. Не разчитайте на това, че може да сте били на едно място и 100 пъти, и в сняг и лоши условия ще го познаете! 

 

Как да се подготвим за зимната планина? 

Обичайте планината. Ходете често. През лятото, когато сте в планината, наблюдавайте формите й, наблюдавайте постоянно как се изменя в различни сезони. Не подценявайте планината и не бъдете там на всяка цена. Тя си е там и няма да избяга. Бъдете предпазливи! В случай, че нощувате в хижа, трябва да имате телефонния номер на хижарите. Ако по пътя има други места, където има хора, запишете си и техните контаки. Намерете номер и на спасителната служба. Учете се от самите себе си, от хора с повече опит, бъдете любопитни, предизвиквайте се, наслаждавайте се! 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими