Всичко за планините в България – с книжките на „Планинка“

Какво е Планинка?

Планинка“ е бранд, който създава дизайнерски книги и аксесоари, вдъхновени от българските планини и природа.

 

Какво са „Малки книжки за планината“?

Малки книжки за планината са дизайнерски книги за българските планини. Книжките съдържат любопитна информация за планините, много маршрути с различна трудност и времетраене, полезни съвети за планината и много други малки изненади. Идеята ни е да създадем красив и семпъл дизайн, който предразполага възприемането на информация по-бързо, лесно и приятно.

За последните три години издадохме пътеводители за Рила, Пирин и последната ни книга за Стара планина.

 

 

С какво се отличава книгата?

Книжките се отличават със семпъл и красив дизайн. Постарали сме се информацията, която споделяме, да е максимално ясна и разбираема за нашите читатели.

 

Какво е характерно за Рила планина?

Рила е най-високата планина в България. Освен това тя е позната още като „водната“ планина. От нея извират три от най-големите реки в България – Марица, Искър и Места. В Рила има над 200 езера, най-популярните сред които са Седемте Рилски езера, Йончево езеро, Страшно езеро, Рибни езера, Урдини езера, Еленино езеро и други.
В Рила се намират и едни от най-внушителните върхове в България – Мальовица, Мусала, Орловец, Ловница и други. Интересен факт, който може би малко хора знаят е, че в планината се намира и най-високото дърво в България.

 

Какви маршрути ще открият читателите в книжката?

В книжката ще намерите разнообразни маршрути, които лично сме минали, снимали и описали. Разграничили сме ги по трудност, спрямо времетраенето, денивелацията и километрите на всеки преход.

 

 

Споделете маршрути за начинаещи планинари в Рила.

За съвсем начинаещи препоръчваме да посетят екопътека „Бели Искър“ или Бистришкия водопад. Разходка до най-високия водопад в планината – Рилска скакавица, определено си заслужава. Други подходящи маршрути са до хижите „Мальовица“,„Мусала“, „Ловна“, „Чакър войвода“ или „Венетица“.

 

А такива за по-напреднали?

Безспорно Мальовица е върхът, който всеки с повече опит трябва да изкачи. Други красиви места са връх Белмекен, Йончево и Страшното езеро, Урдини езера, хижа „Иван Вазов“, връх Мечит.

 

Какво още ще намерите в книжката?

В книжката за Рила сме споделили съвети какво е нужно да носите в раницата си и как е най-добре да я подредите така, че да ви е удобна за носене. Описали сме и няколко основни съвета за приятни, безопасни и успешни преходи в планината. Във всяка книжка има справочник на хижите, място за пътеписи, чеклист на посетените места. В началото на книгата сме направили илюстративна карта на Рила, а в края ще откриете плик с три картички с авторски фотографии и илюстрации.

 

Разкажете интересно преживяване или случка, което сте имали в Рила.

В един слънчев, майски ден решихме да направим преход до Сухото езеро. Маршрутът е много приятен и е пълен с красиви гледки. Стартирахме от Кирилова поляна, където снегът отдавна се беше разтопил и лъхаше на пролет. След около 40, 50 минути от началото обаче, зимата ни „изненада“ и нагазихме в дълбок сняг. Никой не беше минавал по пътеката, маркировката се губеше и на няколко места се объркахме. На места газихме до колене. Пресякохме и няколко улея, на които си личеше, че предишните дни е падала лавина. Все пак успяхме  да стигнем до езерото и то далеч не беше сухо, но пък беше изключително красиво. На връщане срещнахме доста ентусиасти като нас, някои от които бяха по къси панталони и тениска. В тези преходни сезони е важно да не забравяме, че дори и в по-ниските части вече да е топло и пролет, високо в планината често е все още зима.

 

Кой е вашият любим маршрут?

Много харесваме по-динамичните маршрути, в които има от всичко по малко. Такъв е например двудневният, кръгов преход от ЦПШ „Мальовица“ до  хижа „Иван Вазов“. През втория ден се минава циркусът на Урдини езера.

Маршрутът стартира от ЦПШ „Мальовица“. Изкачва се връх Мальовица и се  продължава по билото, където гледките са невероятни. Стига се до хижа „Иван Вазов“, до която може да се насладите на едни от най-красивите залези.

През втория ден маршрутът ще ви отведе през циркуса на едни от най-впечатляващите езера в Рила – Урдините. Те се намират в съседство с популярните Седем Рилски езера. Преходът завършва отново на изходната точка. В книжката може да прочетете подробно описание.

 

Разгледайте част от страотното съдържание, а самите книжки може да поръчате от ТУК

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими