Хижа Мазалат – хижа с душа и завладяващи гледки

Казвам се Мартин Маринов и ще се представя накратко така: човек с душа на приключенец, човек, обичащ тишината и спокойствието, което ми дава планината.

 

 

Днес ще се опитам да ви разкажа за една моя любима хижа, а навярно и на много други хора. Това е хижа Мазалат. Хижа с душа, завладяващи гледки във всички посоки и невероятни истории на стари хижари, планинари, приятели и разни други екстремисти. Посещавал съм хижата като малък и точно тези хора ме запалиха аз самият да започна да скитам по нашите планини и да имам шанса да посетя Елбрус.

Хижата се намира на билото на централна Стара планина, по пътя на небезизвестния маршрут Ком-Емине. Интересно е, че през самата хижа минава точно границата между Северна и Южна България  и затова хижата ще се появява ту в Габровска област, ту в Павел баня. Построена е през далечната 1935 г., след като година преди това се прави обход, за да се избере точното място къде да бъде хижата. Е, мога да кажа: справили са се прекрасно със задачата. Има няколко истории откъде идва името на хижата. За мен най-достоверната е, че в района някога се е срещало лековито растение с името „мазало“ и от там е тръгнало.

До самата хижа се стига по няколко маршрута. Аз препоръчвам тръгване от хижа Партизанска песен, до която стига асфалтов път и от нея до Мазалат бих го нарекъл приятна разходка, дори за по-малките и за тези, на които по-малко им се ходи до крайната цел. Другите варианти са на север тръгване от местност Лъгът, а от южна страна през село Скобелево, но и двата маршрута са с много изкачване. От самата хижа има и много приятни варианти за разходка. Най-кратката е до връх Вълча глава, на около 25-30 минути остър връх с красива 360° панорама. На 45-60 минути е прекрасният резерват Пеещи скали, които при силен вятър в правилната посока буквално засвирват, а и гледките са уникални. Ако имате повече желание за разходка, можете да посетите втория по височина връх в Стара планина, връх Голям Кадемлия, а от него да погледнете на всички страни, без да има нещо, което да спира гледката. Лично за мен той е по-красив от връх Ботев. (За Бога, не ме убивайте!) Ако поне малко съм ви заинтересувал, посете хижа Мазалат и няма да съжалявате.

Може да последвате Мартин и в Instagram ТУК

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими