Басарбовски манастир със Силвия

Този красив манастир край Русе се превърна в едно от най-любимите ми места в България. Снимките, които виждате от там не могат да предадат дори половината от красотата на мястото.

 

 

Басарбовският манастир се намира на около 15-20 минути от Русе край с.Басарбово. Можете да стигнете с колата до него, като има достатъчно място за паркиране. Още щом спрете колата и се огледате ще бъдете запленени от красивите скални образувания и малко по малко пред погледа ви ще започне да се открива красотата на манастира.

 

 

Манастирът е единственият действащ скален манастир на територията на България в момента. За да стигнете до издълбаните в скалата храмове и килии, трябва да тръгнете по каменното стълбище, което е обезопасено с парапети. След края на стълбището, ще се озовете на една площадка със страхотна гледка към околността. Честно казано тази гледка ми донесе някакво неочаквано спокойствие и смирение. Може би беше в съчетание с това, че нямаше много хора, беше тихо, спокойно и приятно и се чуваше единствено тихото ромолене на река Русенски лом.

Кадри от второто ни посещение на това красиво място, можете да видите в YouTube видеото от разходката ни до Русе тази година

Смята се, че Басарбовски скален манастир е създаден още по времето на Второто българско царство, макар първите сведения за него да са в доста по-късен етап. Храмовият празник е на 26.10, когато се отбелязва и Св.Димитър, тъй като манастирът носи името на своя най-известен обитател и игумен – Св.Димитър Басарбовски. Неговите мощи са пренесени от близкото село към Букурещ по време на Руско-Турската война, където се намират и до днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими