Кулинарни изкушения в Родопите

Родопа планина – така необятна и неземно красива! Вековни гори, чист въздух и бистри извори, приказни пещери и феноменални гледки – това е  част от природата на мистичните Родопи.

Регионът е и един от най-богатите в кулинарно отношение в България. Тук всяко село си има любим специалитет, до който може да се доберете, само ако го посетите. Разбира се, има някои рецепти, които са придобили голяма популярност и са се превърнали в емблема на Родопите и ако се намирате наоколо, то непременно трябва да опитате някое автентично родопско кулинарно изкушение.

 

Пататник

Типично родопско ястие. Има го и печен във фурна, и пържен на тиган. С кори и без кори, със сирене и без сирене, с лук и без лук – в която и част на Родопите да ви го предложат, ще твърдят, че е автентичен. Основната съставка в ястието са картофите /патато/ – оттам идва и името пататник. Който е опитвал веднъж пататник в Родопите, непременно се е пробвал да го сготви сам вкъщи. Ястието е лесно за приготвяне и има неповторим вкус.

Смилянски боб

Това е другата емблема за кухнята на Родопите. Може да бъде поднесен във вид на чорба, на салата или на яхния, запържен по желание с малко червен пипер и доматено пюре. Вкусът на този боб няма нищо общо с традиционния бял фасул. Смилянският боб се приготвя по-бързо от фасула и направо се топи в устата. Това е една от малкото български храни, защитена с патент.

Родопски клин

Задължително ястие, което трябва да опитате, е родопският клин. Родопската баница или така нареченият клин може да бъде с разнообразни съставки, което я отличава от обичайната баница със сирене. Клинът може да бъде с ориз, мляко, сирене, масло, коприва, спанак, тиква. В различните населени места в Родопите стопанките го приготвят в различни разновидности. Най-разпространен е обаче този с ориз, яйца и сирене и ръчно точени кори, който си е и типичният родопски клин.

Родопско чеверме

Агнешкото чеверме е неделима част от всяка празнична трапеза в Родопите. Вкусното агнешко месо е патент за планинския регион, а агнетата, които се гледат в Родопите, пасат само свежа планинска трева и не се дохранват със зърнени култури. Това прави месото много по-вкусно и крехко.

За приготвянето на агнешкото чеверме трябват много майсторлък, търпение и спазване на някои тънкости, част от които са: огънят не трябва да е много силен; месото трябва да се сложи много хубаво на шиша, за да не се мърда само; за вкусно чеверме се препоръчва месо от едногодишно агънце; подправките са само сол и пипер; огънят за чевермето трябва да се запали до зид; по време на печенето на чевермето месото се маже само с мазнина от самото агне; шишът с нанизаното месо трябва да е на височина около 30 см над огъня; чевермето се върти бавно и постоянно. Приготвянето на чевермето отнема около 6 часа и не бива да бързате.

Родопски качамак

Сред най-известните родопски ястия, завещани от дедите ни, е качамакът. Казват, че той е царят на кухнята в Родопите. Приготвя се от царевично брашно, масло, упорит труд с точилката и родопски майсторлък. В някои краища на Родопите го приготвят с бяло брашно и картофи, по рецепта на баби и прабаби. Приготвен по този начин, качамакът става пухкав и не тежи толкова на стомаха. Въпрос на вкус и предпочитания.

 

Сред емблематичните храни в Родопите са родопските картофи и родопското кисело мляко. Едва ли има турист, който, посетил Родопите, да не отнесе със себе си поне един буркан родопско гъсто кисело мляко. Вкусът му вече е познат по целия свят, а освен че го обичат, хората вярват, че има лечебни свойства и дълголетието на родопчаните се дължи именно на него.

Към богатата родопска трапеза не може да пропуснем и даровете от природата. Планината изобилства от горски плодове, билки и диви гъби.

Родопските къщи за гости предлагат не само уют, топлина и неповторими гледки, но и вдъхновяват туристите да се впуснат към кулинарните предизвикателства на региона, да изпитат удоволствие от скитане из планината за лов на горски ягоди, малини и къпини, да отнесат със себе си билки от сърцето на Родопите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими