Винарска изба Lozeto Estate – една приказка за хубаво вино и истинска храна

Винарска изба Лозето е сбъдната мечта на трима приятели, които през 2015 г. променят пейзажа на една необработваема земя от 21 хектара на хълмист терен между язовирите Цонево и Елешница, на 70 км от гр. Варна. Самата изба се намира в китното село Сава в Провадийското плато. Преработва около 63 000 кг грозде, с потенциал до 130 000 кг.

През 2015 г. една от най добрите консултантски фирми от Тоскана прави почвен и климатичен анализ за отделните сортове. Тримата приятели променят пейзажа на една необработваема земя, като засаждат 210 дка винени сортове Мерло, Сира, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Траминер, Шардоне, Совиньон Блан, както и от местните сортове Тамянка, Димят и Варненски Мискет. Уникалната почва, наклонът, каменистият терен и южното изложение, заедно с несекващия ентусиазъм на тримата, гарантират перфектно качество на гроздето. Обградено от орехова и дъбова гора с множество беседки, подходящи за пикник и няколко чешми с изворна вода, лозето се превръща в пазител на традиции и създател на спомени.

 

 

Предвид, че Северното Черноморие е „кралсвото“ на белите вина, Lozeto Estate има сортовете Димят, Совиньон Блан, Шардоне, Гевюрцтраминер и Варненски Мискет. От червените сортове са Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран, последният от които се е доказал като изключителен доминант в региона. Добивът е редуциран от 350 до 450 кг от декар. Произвеждат се лимитирани серии от по 1500 – 2000 бутилки от вид. Залага се предимно на чисто сортови вина с високо качество.

Избата на Lozeto Estate е чисто нова, с най-модерно оборудване за преработка на 30 тона грозде. Разполага с иноксови съдове с различен обем и термо ризи, пресата е последно поколение, което позволява на производителите да са гъвкави и да търсят най-добрата сортова и тероарна експресия на сортовете грозде. За отлежаване се използват нови френски 225 л барици с различно изпичане.

Избата е с капацитет на производство до 100 тона вино. От 2022 г. Lozeto Estate  предлага и приказни условия за винен туризъм, разходки сред природата, посещение на уникални исторически забележителности и възможност за провеждане на дегустации в китния Complex Lozeto , който се намира на брега на яз. Цонево в с. Дебелец.

 

 

И това не е всичко! Защото точно тук, между селата Цонево и Сава, се намира Фермата на „Лозето“, където се отглеждат стада от породисти, месодайни телета Херефорд и овце от породата Шуменска медна. Те са свободни да се разхождат на площ от над 4000 дка естествени ливади, хълмове, дъбови и букови гори в местност, защитена от Натура 2000, където избират най-вкусните тревички, билки и храсти. Животните имат достъп до чиста вода, граничейки с два язовира – Цонево и Елешница.

Деликатесите от животните на Фермата са уникални и без аналог на пазара, с изключителното си качество и вкус, познат на поколения българи, стари рецепти, ароматни подправки, зрялост и 100% натурални съставки. В нито един продукт не се влагат консерванти, подобрители, оцветители или други вредни за здравето вещества!

Мисията на „Вино и Мезе“ е да свържат хората с живата природата.

„Обичаме да показваме нашата ферма! Доведете семейството, децата, приятелите. Разходете се из пресечените местности на нашата ферма, открийте страхотните гледки, снимайте залеза, научете повече за животните, изкъпете се в реката, направете барбекю….Това ще е една запомняща се, забавна и образователна разходка сред дивата природа, само на 50 км от Варна. Пий!… Мечтай! Нашите вина носят полъха на морския бриз, в съчетания със свободата на младия откривател. Избягайте от града за няколко незабравими часа“.

Повече за Винарска изба Лозето може да видите в сайта им ТУК

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими