Преход до връх Козя Стена с Мис Бени

Аз съм Албена или, както децата ми казват – Мис Бени, защото по професия и призвание съм детска учителка, но по душа съм приключенец и пътешественик.

Да откривам нови места е едно от най-вълнуващите неща в живота, а да се опитам да запечатам красотата им е изкуство, към което се стремя във фотографията.

Обикаляла съм не малко из Европа, но това, което имаме в България, е наистина неповторимо и уникално – от морските ни плажове, през плодородните равнини и долини, до високите сини планини. И всеки път се удивлявам на красивата ни земя. Тази природа заслужава уважение и грижа от всички ни!

 

 

В един дъждовен съботен юлски ден се чувам с няколко приятели и решаваме, че в неделя ще направим преход до Централен Балкан и връх Козя Стена. Следим прогнозата, тя е променлива, но със сигурност ни обещава по малко от всичко – дъжд, слънце, облаци и вятър.

Уговаряме се да тръгнем рано сутринта от София. Малко след 6 ч. вече сме в колите и пътуваме за Беклемето, от където ще тръгнем през връх Баба и Куче през хижа Козя Стена за топла супа и студена бира, а после ще се върнем през връх Козя Стена.

Три часа по-късно, около 9:00 часа сме вече на пътеката. Въпреки че е средата на лятото, вятърът, мъглата и ниската температура по-скоро ни напомнят за есента. Но ние нямаме проблем с лошото време, то е част от приключението. Не бих нарекла прехода лек, защото определено не е кратък, но пък е изключително живописен и интересен. В едната посока ни отне около 3 часа, с нормална крачка и спиране за похапване на боровинки, ягоди, глътка ракия, снимки на гледки и еделвайси. Да! През юли в Стара планина, и особено по този маршрут, има много цъфнали еделвайси.

Разбира се, добра идея е и преход само до връх Козя стена, което би намалило времето наполовина, но ние просто имахме желание и енергия за по-дълга разходка и го съчетахме с хижата и съседните върхове. Маркировка и табели ще ви ориентират лесно, а и през лятото има не малко хора, избрали същия маршрут, който е и част от най-дългия туристически маршрут в България Ком-Емине.

 

 

Може да разгледайте и други приключения на Бени в профила и в Instagram ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими