Когато планината ти е втори дом, си нетърпелив за всичките сезони

Аз съм Рали, пътешественикът зад блога Bulgarian on the road, където може да откриете идеи за разходки и пътувания в България и около света. Израснала съм в село Баните – малко и китно населено място в сърцето на Родопите. Може би от там идва голямата ми страст към планините, макар и все още да не мога смело да се нарека “планинар”. Преди 2 години обаче започнах все по-често да търся уединението в планината, а днес със сигурност мога да я нарека “втори дом” и търся убежище в нея през всяка свободна секунда. Точно заради това днес ще ви разкажа за една любима планинска дестинация, подходяща за разходка през всеки сезон – езеро Окото в Пирин.

 

 

Е, разбрах, че дестинацията е подходяща за всеки сезон по трудния начин, но пък си остана един от най-хубавите спомени. През зимата на 2021 г. решихме, че ще се разходим до хижа Вихрен и езеро Окото. Бях чела доста статии и си казах, че за около 30 минути през снега ще стигнем без проблем. За времето от хижата до езерото не сбърках особено. Само че едва сутринта разбрахме, че път до хижа Вихрен през зимата няма, след като се обадихме на хижаря да попитаме дали работи. Казахме си “какво толкова” и тръгнахме пеша от Бъндеришка поляна.

Така изминахме приблизително около 7 километра в посока в един студен, но слънчев декемврийски ден и се насладихме на красотата на Пирин и замръзналото езеро. От Бъндеришка поляна до хижа Вихрен се стига по автомобилния път, който през зимата е част от пистите и затрупан със сняг. С подходящо облекло, обувки и желание обаче може да стигнете до хижа Вихрен без проблем. Освен да се снабдите с екипировка, не забравяйте да проверите и прогнозата – със сигурност разходката ни беше толкова приятна, защото времето беше хубаво. Регионът е лавинообразен и в лошо време е рисково да се разхождате.

А как се стига от хижата до езеро Окото?

 

 

Тръгвайки от хижата, може да следвате синята маркировка. Ако през зимата не я виждате, използвайте приложение. Аз използвам OsmAnd – верен помощник в зимните приключения. Върви се около 15-20 минути, докато не стигнете до дървено мостче, което пресича река Бъндерица. Мостчето се намира вляво от пътеката, а след като го пресечете, ще видите и жълтата табела за езеро Окото. Ще ви останат само още 5 минути ходене, за да се насладите на една от най-красивите гледки. Замръзналото езеро е внушително, а Пирин – величествен.

 

 

Това, което прави дестинацията толкова привлекателна, е, че ако през зимата отнема около 5-6 часа и дълга разходка, то през лятото може да стигнете до хижа Вихрен с автомобил и да се насладите на езерото само след около 20 минути преход. Затова в един юлски ден се върнахме към езерото, разпънахме постелките и прекарахме там един лежерен следобед. Езерото е идеална идея за есенните уикенди или за онези дни през лятото, в които времето ви е ограничено. Преходът не е труден и си струва всяко усилие, за да се насладиш на магията на Пирин.

 

Може да разгледате и Instagram профила на РалиТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими