Жеравна – символ на българщината и вечните народни ценности

Жеравна – едно наистина уникално и абсолютно неповторимо място в България. Малко закътано балканско селце – от хубаво, по-хубаво; от българско, по-българско.

Ние от athomebg посетихме Жеравна и се надяваме, че виртуалната разходка, която ще ви представим, погледната през нашите очи, ще ви потопи в магията на райската тишина, която витае в китното българско село.

Жеравна е прекрасна и уютна през цялата година, но снежната зима и китната пролет със сигурност вземат лек превес. Представете си горяща камина, пукащи дърва, чаша вино и сняг зад прозореца… Или топлите лъчи на пролетното слънце, галещи нежно ярките пролетни цветя… Към днешна дата от зимата са останали само малко следи – димящи комини, тишина и тук-там под някоя сянка се откриват остатъци от сняг.

Местните хора са топли, гостоприемни, лъчезарни и благи. Като в повечето български села.

 

 

За селото има издадена книга. Това е „Родовата памет на Жеравна“. Нейн автор е Ана Нягулова. Самата тя е родена в Жеравна и е потомка на известен род – Хаджи Драгановият. Книгата съдържа автентични сведения и описания на всички жеравненски къщи от Възраждането до наши дни, които, заради архитектурата си, са обявени за паметници на културата; съдържа и историята на по-важните родове, живели в селото.

Днес Жеравна предлага и голям избор от къщи за гости, с които се надяваме скоро да ви запознаем. Близо 200 от тях са със статут на паметници на културата. Всички те са в стар, битов стил, ухаят на дървесина, а сутрин на мекици и кафе.

Ние посетихме Къща за гости Свети Никола, която предлага всичко необходимо за пълноценна почивка. Къщата носи името на покровителя на Жеравна Свети Никола и едноименната църква в селото. Къща за гости Свети Никола е една от къщите с най-голям брой места в Жеравна, с един от най-просторните дворове, с една от най-красивите гледки, на едно от най-спокойните места, точно до гората.

 

 

Атмосферата в селото е спокойна, а тишината бива нарушавана единствено от звуците на селскостопанските животни или песните на птиците.

Там се намира и къщата музей „Йордан Йовков“, която също посетихме. Представяме ви кратко анонсирано видео, за връзка с музея, ако имате интерес да го посетите – тел. 0876 002 430

 

 

Друго ярко събитие, което прославя селото е познатият на всички традиционен фестивал на народната носия. Провежда се ежегодно през август месец. Събитие, на което си заслужава да присъствате. Събитие, което събира десетки хиляди на едно място, обединени от любовта към българщината и към уникалния ни фолклор. Тръпката и емоцията са неповторими. Трае три дни, провежда се от петък до неделя. Повече за фестивала може да прочете в официалния сайт на Жеравна.

Ние от athomebg ще добавим няколко авторски кадъра от фестивала през 2021 г. За съжаление, не можем да пресъздадем усещането, което ни носи магията на този събор, затова просто ще ви посъветваме, ако обичате българския фолклор, ако цените традициите и обичаите, ако искате да си направите ретроспекция във времето, то това е вашето място.

 

 

Снимки: Полина Владимирова / polinavladimirovas

Очаквайте скоро да ви заведем на друго уникално място в България, защото те наистина са много и заслужават да се видят.
До нови срещи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими