5 от живописните красоти на България

Трудно е да се започне такъв разказ. Трудно е да отидем заедно просто някъде. Всяко кътче на България, всяка област има своята сила и очарование. И всички заслужават уважението ни. Затова ние от athomebg.eu не можем да посочим само 5 места, които си заслужава да посетим в България.

За кое точно да ви разкажем? За Търново и Царевец, за Седемте Рилски езера, за Рилския манастир, за Чудните мостове, за Дяволското гърло или за Ягодинската пещера, Перперикон… Ще спрем до тук. Неизброими са всички красиви места на България!

Незнайно защо в момента така актуално звучат думите на Щастливеца – Алеко:

„Ний не умеем да ценим и не сме привързани страстно към нашата хубава природа. Защо? – Защото не я знаем, защото живописната природа не се изучава нито в кафенетата, нито в кръчмите. В кръчмите и кафенетата, сред удушливия дим, под влиянието на наркотическите и спиртливи питиета и озлобените газети, ще постоянствуваш да въздишаш бабешки, да скверниш хубава България със стереотипните фрази: „А бе българска работа”, „българи-диваци, не ги ли знаеш”, „България-дивотия”… А пък нито България, нито българите изобщо са диви, а сме диви и простаци ний, които знаем само да хулим, за да се покажем, че уж сме много видели и много знаем…” Алеко Константинов

Дори да сме видели много, винаги може да погледнем с нови очи красотата на България. Да поемаме по нов път. И да спрем за малко да „хулим“, а да опознаем нашата природа.

Първо място за посещение: Гложенски манастир „Св. Георги Победоносец“

 

На високата скала мистично се издига манастирът „Свети Георги Победоносец„. Разположен е на 17 км от село Гложене в Тетевенската планина. Има интересни истории за построяването му. Една от легендите разказва, че киевският княз Глож получил това място като дар от цар Иван Асен. Тогава бил построен манастира „Св. Преображение“. По-късно, за да се предпазят от турците, монасите построили върху високата скала и друг манастир „Св. Георги Победоносец“. Двата манастира били свързани помежду си с тунел в скалите. Интересна история за този тунел разказва, че самият Васил Левски е успявал през него да избяга от преследващите го турци. Гложенската обител е целогодишно отворена за посещения и е едно от 7-те места в България, които трябва да посетите. Ако вече не сте го направили.

Манастирът „Свети Георги Победоносец“ е развивал просветна дейност. През В ХІХ в монасите от манастира основали килийно училище. Съчетание между природа, история, религия и култура е нещо, което впечатлява.

Втора спирка „Беглик Таш“ – Приморско. Тракийското светилище

 

Сигурно повечето от вас са посещавали плаж „Перла“ край Приморско и знаят историята с резиденцията на Тодор Живков. В близост се намира и тракийското светилище Беглик Таш. Това е вълшебно място, което трябва да посетите, най-високата част на едноименния нос (128м надм. височина). Разполага се на  площ от 6 дка. Природен резерват. Има много интересни неща, които може да се видят. Освен светилището.

Обектите в светилището и тяхното разположение все още не са напълно проучени, но в момента имат следното описание от археолозите. Със сигурност това е мистично място с много силна енергия. И траките са го знаели.

Светилището започва с вход – ориентиран на югозапад. Продължава с огромен камък, който прилича на легло – Брачно ложе. Така наречените възглавници са с източна ориентация. Археолозите считат, че жрецът и жрицата представяли върху него брака между Бога Слънце и Богинята Майка. Третата монолитна скала е наречена Жертвеник. В него има издълбани кладенчета за течности. Археолозите считат, че там са изливани  вода, вино, мляко и растително олио.

Тронът, издълбан във валун, е следващото място. Вероятно е заемано от Върховния жрец.  Менхирът с издълбана стъпка на Бога Слънце.

Свещена площадка – монолитната скала, върху която са положени главните елементи от светилището. Останалите елементи: Стъпката на Богинята Майка. Плеяди. Посечен камък. Апостол Таш (сърцевидният камък) – огромният валун се крепи само на три точки. Слънчев часовник – разделял деня на шест части.  Свещената пещера-утроба.  Лабиринт. Къщата на оракула – постройка, вероятно обитавана от жреческото съсловие.

Белоградчишките скали

Неслучайно този природен феномен е наричан 8-то чудо на света. Тези удивителни скали са разположени в Западния Предбалкан в близост до  град Белоградчик.  Участъкът е дълъг около 30 км, разделени в три групи – Фалковска, Централна и Збеговска.

В продължение на 200 млн. години природата е извайвала тези чудни форми. Железните съединения им придават червеникавия цвят, който вдъхновява и удивява посетителите при залез. Скалните образувания имат и имена. Мислен камък, Мадоната, Адам и Ева, Метохът, Мечката, Лъвът, Хайдут Велко,  Конникът, Дервишът, Ученичката, Близнаците, Магаза, Борич, Еркуприя, Кукувицата и други. Мистиката около тях естествено ражда и много народни поверия и легенди.

Легенда разказва, че сред скалите в девически манастир служела невероятно красивата монахиня Витиния. Неземната й красота се носела от уста на уста и се носела из цялата Римска империя. Млад римлянин – Антонио, бил влюбен и посещавал в манастира красивата монахиня. Обичали се младите, но криели любовта си. Докато един ден Витиния  забременяла. Монасите проклели и изгонили монахинята заедно с детето. В същия миг пристигал Антонио на коня си. Той се молел горещо да оставят любимата му. Тогава се разярила страшна буря, паднал гръм и манастирът се разрушил. Всичко се превърнало в камък и скали – Конникът, Монасите и Мадоната с детето на ръце.

Следваща спирка Дяволския мост и водопада Борино

Каквото и да си говорим, винаги накрая стигаме до Родопите. Следващото място, което ви препоръчваме да посетите, „Дяволския мост и водопада“, e уникална природна забележителност на България. Към забележителността „Дяволския мост и водопада“ трябва да поемете по пътя от село Борино в посока село Чала. До изоставена промишлена постройка има табела, указваща началото на екопътеката. Дължината й е 2,5 км.

Лъкатушещата пътечка предлага нереално, вълшебно усещане между дървета и скали. Като в приказките. А по-опасните участъци са обезопасени с дървени парапети. Където е необходимо, има дървени стъпала, за улеснение. Задължителните за всяка екопътека беседки и пейки дават възможност да се насладите пълноценно на разходката. Пътят до тази „дяволска“ забележителност е страхотно преживяване. Черешката на тортата е великолепната гледка към скалното образувание. “Дяволския мост и водопада”. Това  красиво скално образувание се намира в местността „Хайдушки дол“ в землището на с. Борино.

Самият скален мост е дълъг 8-10 м. Дебел е над 2,5 м и е висок около 30 м. Извисява се над отвесни скали. Легендата казва, че само дяволът може да мине под него. От там идва и името му. Естествено, и водопадът е в близост. Природният феномен „Дяволския мост и водопада“ се стопанисва и охранява от Държавно лесничейство – с. Борино, под контрола на РИОСВ – Смолян.

Хотнишки водопад „Кая Бунар“- Велико Търново

Ако сте на екскурзия из търновско, освен Царевец и звук и светлина, трябва да отделите време и за Хотнишкия водопад („Кая Бунар“). Посетете това място. Със сигурност ще преклоните глава пред красотата на този български природен феномен.

Разположен в непосредствена близост ( 15км) до  гр. Велико Търново, Хотнишкият водопад омайва, като едно от величествените чудеса на природата. Минавайки дървено мостче, се озовавате на поляна, откриваща вълнуваща гледка. Водопадът.

До там има път за автомобил от от село Хотница. Може и да се отбиете от главен път София-Варна при село Момин Сбор. От там пътят отива към село Хотница и се спуска точно на водопада.

Това са само 5 места, които може да посетите

А има още толкова много. Просто поспрете и се огледайте. Живеем на земя, която е наследник на многохилядна история. Природата ни е уникална. Всяка легенда, всяко селце, всеки камък заслужава внимание. Защото това е част от нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими