Изживей част от Родопите – планината с душа и сърце

Днес в рубриката за малко известни уникални и страхотни места в България наш гост е Полина. Една млада и креативна дама. Обича природата, обича да спортува, обича сноуборда, обича много животните – в колата си винаги има пакети храна за котки и кучета. Поли днес ще ни разкрие красотата и душата на неповторимата планина Родопи.

През лятото на 2019 поставихме началото на нашата традиция, всяко лято да посещаваме ‚,Планината с душа и сърце‘‘, а именно Родопи. Отседнахме в с. Ягодина, сгушено в долината на планината, в къща за гости  ‚,Каменик‘‘, която се стопанисва от Жени и нейния син. За уюта и атмосферата в къщата думите ми няма да стигнат, затова просто ще оставя снимките да говорят.

 

 

Жени не е просто гостоприемна и вежлива, тя е блага, зарежда ви с настроение и топлина, приготвя ви закуска и невероятен планински чай от ароматни билки.

Ако отседнете там, бъдете сигурни, че ще може да се насладите на богата програма. Основна забележителност се явява панорамната площадка ,,Орлово око‘‘, която се намира над самото село. До там може да стигнете по пешеходния маршрут или с джип/сафари. На няколко км от селото се намира с. Гьоврен,  откъдето се тръгва и за най-високата на Балканите панорамна площадка ‚,Вълчи камък‘‘. По пътя може да се радвате на храсти с диви ягоди, а от върха се открива невероятна гледка, която ви носи усещане за свобода и безкрайност.

Под с. Ягодина се намират и двете познати на всички пещери – ,,Дяволско гърло‘‘ и ,,Ягодинска пещера‘‘. И двете впечатляващи по различен начин. Под пещерата ,,Дяволско гърло‘‘ се е образувала и малка водна пещера, която няма име, но младо местно момче ви предлага преминаване с лодка през нея. Нарича я пещерата на видрите, понеже това са основните й обитатели.

Ако сте любители на по-екстремните маршрути, ви препоръчваме и ,,Дяволската пътека‘‘. По пътя към китното селце Широка лъка има отбивка за с. Гела, от което също се разкриват красиви гледки, а през началото на август там се провежда ежегодното надсвирване с гайди, на което събитие си заслужава да отидете.

На 2 ч. път е и гр. Смолян, където също има изобилие от забележителности и история. Екопътека „Невястата“, „Орфееви скали“. И от двете се разкрива гледка към Смолянските езера и ,,Каньонът на водопадите‘‘, до които може да стигнете и с преход чрез езда на кон, което прави преживяването още по-интересно. Около с. Смилян може да посетите водната пещера ‚,Голубовица‘‘ и да се качите към крепостта ‚,Калето“, където може да се впуснете в приключение в алпийска люлка. Усещане, което отново не може да се опише с думи.

Ако искате да видите и повече от креативноста на Поли, може да разгледате инстаграм профила й polinavladimirovas

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими