Интересни забележителности край нашите зимни курорти с Даниел Стойнев

Традиционно българите свързват лятото с отпуска и почивка. В последните 20-ина години зимният туризъм в България става все по-популярен. Ние от athomebg.eu ще се опитаме да ви дадем няколко идеи за уикенд (а защо не и за цяла ваканция), независимо от сезона.  Ще ви заведем в традиционно зимни курорти, но ще ви покажем и други забележителности край тях. Защо ли? Ами, да предположим, че не искате през цялото време само да карате ски или пък сте решили да ги посетите в извън активния зимен сезон. Звучи ви интересно? Продължете да четете нататък, преди да сте планирали окончателно почивката си.

 

Банско, Пирин

 

В последните години Банско се превърна в топ зимен курорт в България. Дори го наричат Зимната столица на Балканите. Самата му локация в природен парк Пирин го прави подходящ не само за скиори и сноубордисти, но привлекателен и за СПА, исторически и културен туризъм.

Ето някои забележителности, които може да посетите, ако решите да отседнете в Банско извън активния сезон, през пролетта, есента или лятото:

1. Безименният град – на площ от 25 – 30 дка. Само на 4 километра в посока Добринище е открит мистичен древен град. Според анализ на откритите артефакти в града, тук са живели древни народи. Най-старите останки са на около 2500 г.пр. Хр. Уредникът на Музеен комплекс Банско – Бладимир Баряков смята, че е възможно този град да е принадлежал на траките от племето Даи. Те били описани от Омир като исполини – огромни и смели воини.

2. Причудливият скален феномен – Сватбата – вероятно ще се съгласите с нас, че няма по-велик художник от Природата.
Хората от околностите наричат това скално образувание “Сватбата” или “Людето”. Свързват го с едно старо предание. Легендата, предавана от уста на уста, разказва за двама млади влюбени от селата Осеново и Гостун. Те решили да се женят. В уречения ден сватбарите поели от село Осеново към Гостун. Тръгнали да вземат младата девойка за булка.
Свекървата забравила нещо потребно за сватбата. Вече били преполовили пътя, но тя решила да се върне до дома и помолила сватбарите да я изчакат. Те обаче не уважили желанието й и продължили по пътя за Гостун. Когато свекървата разбрала, че никой не я чака, люто проклела всички сватбари. В мига те се превърнали в тези скали.
Дали е истина? Не е сигурно. Сигурно обаче е, че си заслужава да се види това чудо на природата, ако сте в околностите на Банско. Координати – N 41.77244440608568, E 23.708278331905603

 

 

3. Байкушевата мура – Това е най-старото иглолистно дърво в България. Освен впечатляващата възраст – повече от 1300 години (Възрастта на Родината ни България), всеки, който я види, се удивява от размерите й. Когато е била малко дръвче, вероятно край нея са минавали прабългарските воини, боляри и канове.
Сега може да достигнете до нея по малка екопътека, която започва край хижа Вихрен, в посока хижа Бъндерица.

 

Пампорово, Родопи

 

След като позагуби част от славата си, Пампорово отново започна да добива популярност. И всеки, който се е разхождал сред величествените гори, знае защо го наричат: „Перлата на българските зимни курорти“.

В подножието на връх Снежанка, Пампорово привлича туристи с възможности да спа процедури и идеално място за разходка.

Забележителностите и историите нямат край в Родопите. Лириката на родопската песен и българската гайда не могат да се опишат. Трябва да се изживеят. Да се изживеят на място. В традиционна обстановка.

Екопътека „Невяста“, Смолянски езера, Кулата „Снежанка“, Орфееви скали, Екопътека „Каньонът на водопадите“, Момчилова крепост, Крепост „Калето“, Агушеви конаци, Пещера Дяволското гърло, село Гела. Това са не просто забележителности.  За всяко едно от тези места може да се напише много.  Те са пропити с история. С историята на България. Всяко от тях може да бъде отправна точка за пътешествие или пък да бъде причина да тръгнете към Пампорово и да организирате ваканцията си там.

 

Село Чифлик, Троянски Балкан

Ако пък въобще не смятате да карате ски, може да се насочите към сърцето на Троянския балкан. Към курортното селище Чифлик. Разположено по поречието на река Бели Осъм, това райско местенце от България е отлично за почивка на семейства с деца. В непосредствена близост до с. Чифлик можете да посетите интересни забележителности:

  • Арка на свободата
  • Резерват Козя стена
  • Резерват Царичина
  • Скалният мост Крали Маркова дупка
  • Водопад Червената скала
  • Водопад Скока край с. Калейца
  • Троянски проход (Беклемето)

 

Автор: Даниел Стойнев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 / 

Вход

Изпращане на съобщение

Любими